Glas Javnosti

PAD BDP-A U SRBIJI OGROMAN: Sektor uslužnih delatnosti u totalnoj recesiji

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

U drugom kvartalu 2020. godine, realni pad BDP-a iznosio je 6,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U drugom tromesečju je u odnosu na prethodni kvartal zabeležen pad BDP-a od 9,2 procenta.

Ovaj pad zabeležen je zbog pandemije korona virusa i vanrednih mera za suzbijanje virusa, pri čemu je rezultat Srbije drugi najbolji u Evropi.

U izveštajnom periodu je na godišnjem nivou značajan realni pad bruto dodate vrednosti registrovan u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 16,7 posto.

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama pad je iznosio 7,7 procenata, a u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti 20,6 posto.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4 procenta i u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 7,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je na godišnjem nivou realni rast zabeležen samo kod izdataka za finalnu potrošnju države od 8,9 odsto, dok je realni pad zabeležen kod svih ostalih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstva su pali za 8,0 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 4,7, bruto investicije u osnovna sredstva za 11,9, izvoz robe i usluga za 20,7, a uvoz robe i usluga za 19,3 procenta, navodi se u saopštenju.

 

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR