Glas Javnosti

SVE MANJE KUPUJEMO: Zbog inflacije pad prodaje robe u maloprodaji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zvanični statistički podaci jasno ilustruju da je, usled negativnih efekata inflacije, u Srbiji od početka godine nastupio realni pad prodaje robe u maloprodaji iz čega se može izvesti zaključak da je došlo do rapidnog slabljenja kupovne moći potrošača.

- Međutim, da se danak koji plaćamo inflaciji povećava, vidi se kad se pogledaju poslednji podaci, samo za april ove godine, kada je prodaja hrane i pića pala za 6,1%, a neprehrambenih proizvoda za čak 8,3% u odnosu na april 2022. godine - navodi Danas.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je za taj list da statistički podaci pokazuju da je došlo do opadanja kupovne moći potrošača, a osnovni razlog za to vidi u nerealno visokom cenama osnovnih prehrambenih proizvoda u kriznim uslovima.

- Kako bi nadoknadili sve svoje troškove trgovci su se opredelili za poskupljenja prehrambenih proizvoda koji su potrošačima svakodnevno potrebni. To je dovelo do pada kupovne moći građana kao i prodaje roba u maloprodaji - kazao je on.
Sa ocenom da je kupovna moć građana znatno opala slaže se i ekonomista Milan R. Kovačević i navodi da je to logična posledica inflatornog udara.
- Nadležni u Srbiji su, povlačeći pogrešne poteze, izazvali da se suočimo sa visokom stepenom inflacije te je to dovelo do pada prometa robe u maloprodaji jer su, suočeni sa ekonomskom krizom i rastom cena, građani prinuđeni da budu štedljivi, odnosno da kupuju znatno manje robe nego ranije. Situacija je postala toliko teška da je jedan broj potrošača prinuđen da redukuje kupovinu čak i osnovnih životnih potrepština - naveo je Kovačević.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je za Danas da je pad prodaje robe u maloprodaji jasan pokazatelj slabljenja životnog standarda građana i udara na njihov kućni budžet.
Glavni krivac, po njoj, za takvu situaciju je loša ekonomska politika Vlade Srbije i njena nesposobnost da se izbori sa negativnim uticajima inflacije.
- Ako državna statistika, čije podatke uvek treba uzimati sa rezervom, prizna da je kupovna moć građana drastično opala onda je to najbolji pokazatelj koliko je jaka ekonomska kriza u Srbiji, i koliko se kod nas loše živi. Apsolutno sam uverena da je procenat pada prometa robe daleko veći od onog koji je iskazala zvanična statistika - kazala je ona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR