Glas Javnosti

SVAKI PETI RADNIK u Srbiji radi na crno: Najviše njih u UGOSTITELJSTVU, TURIZMU I GRAĐEVINARSTVU!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Organizacije NALED i GIZ upozoravaju da svaki peti građanin u Srbiji radi na crno, a procenjuju da bi prilagođavanjem sistema elektronskog prijavljivanja sezonskih radnika, čak 80.000 radnih mesta bilo legalizovano.

Najveći broj radnika na crno radi u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu, sledi građevina, dok na kućnim i pomoćnim poslovima svako drugo lice radi bez ugovora i prava na penziono osiguranje i zaštitu od povrede na radu.

Prema rezultatima analize NALED i GIZ organizacije, ukoliko bi se prilagodio postojeći elektronski sistem prijavljivanja sezonskih radnika, uz određena proširenja i primenom na one angažovane na kućnim i pomoćnim poslovima, oko 80.000 radnika bi imalo korist od takvog ’pojednostavljenog sistema’ prijavljivanja.

Iz dve pomenute organizacije skreću pažnju da se broj radnika na crno prepolovio u odnosu na 2018. godinu.

-U 2018. godini bilo je prijavljeno samo 3.500.sezonskih radnika, već sledeće godine, kada je sistem zaživeo, bilo ih je 27.000, da bi do oktobra ove godine broj prijavljenih sezonaca dostigao 42.500 radnika- naglasila je šefica Jedinice za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević.

Projektni menadžer u GIZ (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) Zoran Jakovljev istakao je da je elektronska prijava sezonskih radnika doprinela da se u budžetu, na osnovu plaćenih poreza i doprinosa, ostvari četiri miliona evra dodatnih prihoda, zbog čega GIZ podržava širenje tog sistema na druge sektore, kao i na druge države Zapadnog Balkana.

 

(Glas javnosti/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR