Glas Javnosti

Svaki Big mek austrijskoj privredi donosi 3 evra

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pre 45 godina je u Austriji otvoren prvi MekDonalds, a studija povodom te godišnjice pokazuje da svaki prodati Big Mek donosi austrijskoj privredi tri evra.

Studija stvaranja vrednosti “Ekonomika” instituta pokazuje da od prosečne neto cene od 3,71 evra za Big Mek Austriji ostaje 3,01 evra. Ukupno time MekDonalds u Austriji godišnje donosi dodatnu bruto vrednost od 608 miliona evra.

– To ima isti ekonomski značaj kao kada bi se svake godine u Austriji održavalo Evropsko prvenstvo u fudbalu – naglasio je autor studije Kristijan Helmenštajn.

Svaki MekDonalds restoran širom Austrije donosi efekat stvaranja vrednosti u visini od 2,5 miliona evra, kao i 55 radnih mesta u regionu. Za svakih 17.000 prodatih Big Mekova se stvara jedno radno mesto.

Trenutno je u Austriji 11.571 radno mesto vezano direktno ili indirektno za MekDonalds.
Od MekDonaldsa najviše profitira poljoprivreda, jer, kako ističe šef ovog koncerna u Austriji Nikolaus Pica, čak 70 odsto svih namirnica kompanija kupuje u Austriji.

Na osnovu dobiti MekDonalds u Austriji sa 200 miliona poreza daje značajan doprinos i budžetu zemlje, a godišnje investira između 30 i 50 evra, navodi se u saopštenju. Danas Mekdonalds u Austriji ima oko 200 restorana - prenose .vesti-online.com.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR