Glas Javnosti

Svaki Amerikanac dužan po 70 hiljada dolara: Javni dug SAD najveći u istoriji!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Amerika je u ozbiljnom ekonomskom problemu, najvećem u istoriju. Američki nacionalni dug je veći nego ikad i prešao je iznos od 26.000 milijardi, tj. 26 biliona dolara. Kada se taj javni dug preračuna u odnosu na broj stanovnika, dolazi se do toga da svaki Amerikanac duguje oko 70.000 dolara.

Dug Sjedinjenih Američkih Država iznosio je u utorak 9. juna 26.003.751.512.345 dolara, pokazuju podaci američkog ministarstva finansija.

Povećanje duga posledica je krize nastale usled pandemije virusa korona.

Američka administracija odobrila je od marta oko pet biliona dolara za fond pomoći za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

Nije samo dug problem za američku ekonomiju, već je to i budžetski deficit. Tokom prvih osam meseci fiskalne godine (koja traje od 1. oktobra do 30. septembra) budžetski deficit dostigao je 1,88 biliona dolara, odnosno 1.880 milijardi, što je više nego ijedan godišnji budžetski deficit u istoriji SAD.

Poređenja radi, deficit za celu fiskalnu 2019. godinu (1. oktobar 2018-30. septembar 2019) iznosio je 738,6 milijardi dolara, dok je sada za osam meseci više nego dvostruko veći.

Američki dug raste već godinama, ali je vrhunac rasta usledio zbog pandemije virusa korona.

Kako je saopštila Fondacija Petera Petersona, Sjedinjene Američke Države troše milijardu dolara dnevno samo na kamate na nacionalni dug.

Kada se podeli sa brojem stanovnika, trenutno američki nacionalni dug iznosi oko 70.000 dolara po osobi, odnosno oko 179.000 dolara po domaćinstvu.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR