Glas Javnosti

ŠVAJCARAC NAJSIGURNIJI: Švajcarski franak za investitore koji žele da igraju "na sigurno"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mark Haefele, glavni direktor za investicije u UBS Global Wealth Managementu, rekao je u istraživačkoj belešci od srede da postoji jedna opcija koja bi mogla biti isplativa za investitore koji žele da igraju "na sigurno".

- S obzirom na trenutnu neizvesnu pozadinu, favorizujemo švajcarski franak kao sigurno utočište izbora na deviznim tržištima - rekao je.
- Švajcarska je manje pogođena evropskom energetskom krizom nego njene kompije, budući da fosilna goriva čine samo 5% proizvodnje električne energije u zemlji. Valutu takođe podupire središnja banka koja je i voljna i sposobna da brzo vrati inflaciju na cilj.

Švajcarski franak je porastao za više od 7% u odnosu na evro od juna, jer rastući strahovi od recesije nastavljaju da teraju ulagače u sigurno utočište. I kao što je Stéphane Monier, glavni direktor za investicije Lombard Odier Private Bank, rekao u članku od 31. avgusta:
- Švajcarska narodna banka (SNB) suprotstavlja se rastućim cenama višim kamatama. Za razliku od drugih kreatora politike, signalizirala je spremnost da interveniše kako bi švajvarski franak ostao jak.
Švajcarski franak također ima istorijsku prednost u odnosu na dolar. Od 1999. godine, franak je porastao čak 30% u odnosu na američku valutu, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR