Glas Javnosti

Сутра састанак са хотелијерима, ПЕНЗИОНЕРИМА једнократна помоћ од 4.000 ДИНАРА":

Ekonomija
Autor: novosti.rs

Премијерка је навела да су сви инфраструктурни пројекти тренутно у доброј динамици, нема кашњења, фирме раде, а радници су на терену
Поводом ситуације у вези са вирусомкорона, премијерка Србије Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали одржали су конференцију за новинаре у Влади. Они су говорили о привредним мерама које су донели како би држава предупредила негативне ефекте вирусакорона које ћемо свакако имати на српску привреду.

"Боримо се из дана у дан, из минута у минут. Ово су неке прве мере, па ћемо их свакако мењати или допуњавати како бисмо били на располагању привреди, како би ефекат на нашу економију био што мањи, а свакако ћемо га имати", рекла је премијерка Брнабић.

Она је навела да ће, према најконзервативнијим проценама, пандемија вируса имати утицај смањеног глобалног раста од 0,5 одсто.

"Туризам, транспорт и логистика су најугроженији сектори у Србији", рекла је премијерка и додала да је прва мера у туризму подела додатних 60.000 ваучера, чиме ће укупно 160.000 ваучера ублажити пад броја страних туриста.
Брнабић је рекла да ће са председником ПКС Марком Чадежом сутра имати састанак са хотелијерима.

 Што се тиче привредног раста, премијерка је навела да је раст инвестиција увек најбољи лек за успоравање раста. Зато су донете две важне одлуке.

 "Народна банка Србије је промптно реаговала и јуче је обавестила све о својој одлуци да смањи референтну каматну стопу за 0,5 одсто, на 1,75 одсто. С обзиром на ниске инфлаторне притиске, очекујемо да ће ова мера допринети повећању кредитне активности. Пратићемо даље заједно са НБС, а пратићемо и друге земље шта раде и прилагођавати мере потребама наше привреде и економије", рекла је Брнабић.

"Друга одлука је да уложимо додатна средства од 24 милијарди динара, 200 милиона евра, у инфраструктуру, како бисмо стимулисали раст, а убрзали и имплементацију програма Србија 2025. Ово ће, без сумње, додатно донекле ублажити ефекте на наш раст и привреду, а одлична ствар је што смо ми протеклих година радили на већој дисциплини, и добро је што ми већ имамо спремну неке пројекте и техничку документацију, па можемо да кренемо са реализацијом или са јавним набавкама, јер имамо средстава".

Премијерка је навела да су сви инфраструктурни пројекти тренутно у доброј динамици, нема кашњења, фирме раде, а радници су на терену.

"Додатна мера је донета и за најугроженије делове становништва, најстарије првенствено - председник Вучић нас је замолио да издвојимо из буџета додатна средства за пензионере. У наредних месец дана обезбедићемо пензионерима додатну помоћ у износу од минимално 4.000 динара", рекла је Брнабић.

 Она је додала да министар финансија Синиша Мали председник ПКС Марко Чадеж имају редовне састанке са трговинским ланцима у Србији, и воде рачуна да свега буде довољно и да продавнице буду уредно снабдевене. "Има довољно пољопривредних производа и у робним резервама и у продавницама".

Све у свему, ситуација у нашој привреди је стабилна, нема разлога за панику, пратимо ситуацију из минута у минут, имамо сталне састанке, реаговаћемо према потреби и доносити праве мере.

Привреда се у овом тренутку заиста добро држи, а Влада ће бити спремна да помогне како би што мање трпела. Нема разлога за панику.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR