Glas Javnosti

SUTRA JOŠ JEDAN PROTEST: Fijatovi radnici istrajni u zahtevima

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Fijatovi radnici, nezadovoljni jer država nije odgovorila na njihove zahteve, nastaviće sutra protest blokadom puta Kragujevac- Čačak, rekao je Beti predstavnik Samostalnog sindikata fabrike branika Fijat plastik Zoran Miljković.

On je naveo da će protest početi u 15 časova, a blokada puta će trajati dva sata.
- Naši zahtevi su jasni. Tražimo da nam za njih daju i pisane garancije - rekao je Miljković.

On je ocenio da sporazum koji je juče objavljen kao dogovor Vlade i Stelantisa "nije zvaničan".
Miljković smatra da je to samo saopštenje bez potpisa i garancija za radnike.
Kako je ranije saopšteno, Fijatovi radnici u Srbiji se mogu još sutra do 13 sati prijaviti za odlazak na rad u Stelantisove fabrike u Evropi u trajanju od 18 do 24 meseca.
Oni koji se ne odluče za to imaju opciju da odu iz fabrike uz otpremninu. Sindikati i predstavnici radnika traže da otpremine budu 1.000 evra po godini staža umesto ponuđenih 220 evra, piše agencija Beta.
U toku pregovora sa Radnom grupom prošle sedmice nije bilo dogovora u vezi sa povećanjem otpremnina, dok su iz Vlade najavili da će stav o tome biti iznet po završetku izjašnjavanja radnika o odlasku u inostranstvo.

Kako je ranije predočeno, zahtevi Fijatovih radnika se odnose i na kraći period za radno angažovanje u inostranstvu, kao i preciziranje svih zaštićenih kategorija radnika koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

Traži se i da država izađe sa konkretnih rešenjem za zapošljavanje radnika koji će ostati bez posla i to u kompanijama koje su udaljene najviše 50 kilometara od Kragujevca.
Radnici Fijata u Kragujevcu protestovali su u petak ispred zgrade gradske uprave, odakle su pešice otišli do kružnog toka Krst, na ulazu u grad koji je bio blokiran za saobraćaj oko sat vremena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP