Glas Javnosti

SUOČILI SE SA POTEŠKOĆAMA: Jedna od najtežih sezona za proizvođače jabuka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povećanje troškova i nedostatak radnika iz Ukrajine ometali su proteklu berbu tako da je za evropske proizvođače jabuka ovo jedna od najtežih sezona u poslednjih nekoliko godina.

Predsednik Svetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (VAPA) Dominik Voznijak rekao je da su takve okolnosti bile izazovne za voćare i izvoznike u njegovoj rodnoj zemlji – Poljskoj.
– Poteškoće sa kojima su proizvođači morali da se suoče poslednjih meseci slične su problemima koji su uticali i na druge evropske zemlje, kao što su rast troškova logistike, energije i đubriva– prokomentarisao je on.

Berba je u Poljskoj bila dobra, ali ova godina ostaće upamćena po mnogim okolnostima. Iako su poljski uzgajivači jabuka ovoga puta uspeli da izbegnu štetu od grada, ozbiljan nedostatak radnika na početku sezone, u septembru, značio je da nisu mogli da uberu sav plod iz voćnjaka.
- Mnogi sezonski radnici u Poljskoj su zapravo Ukrajinci koji zbog rata nisu mogli da učestvuju u berbi – objasnio je Voznijak, koji je i potpredsednik poljske zadruge Rajpol. Pored ovoga, dodao je, mnogi voćari su odlučili da isporuče jabuke direktno na preradu čak i po nižoj otkupnoj ceni, umesto da snose troškove skladištenja u hladnjačama narednih nekoliko meseci, objavio je "Frutnet".
Ukupan rod jabuke u Evropskoj uniji procenjen je na 12,2 miliona tona, prema podacima VAPA. Poljska će proizvesti najviše, sa rodom od 4,75 miliona tona (što je više nego u prošloj sezoni) a slede Italija i Francuska sa 2,05 miliona tona, odnosno 1,39 miliona tona, prenosi sajt Politika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR