Glas Javnosti

Sunovrat svetske privrede zbog korone: Pad 5 odsto, najveći od 1945.godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetska privredna aktivnost će pasti 5,2 odsto ove godine, ocenila je danas Svetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući da je pandemija Kovida-19 imala „brz i masivan“ uticaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o „najduboljoj“ recesiji od Drugog svetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u poslednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija u ažuriranom izveštaju „Globalni ekonomski izgledi“, prenosi agencija Frans pres.

Svetski privredni pad od 5,2 odsto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnlog privrednog pada 1945-46 od 13,8 odsto na kraju Drugog svetskog rata.

Svetska banka je navela da bi između 70 i 100 miliona ljudi moglo da zapadne u ekstremno siromaštvo.

Za sve zemlje prihod po glavi stanovnika će pasti u proseku za 6,2 odsto, što je mnogo više nego pad od 2,9 odsto za vreme finansijske recesije 2009. godine.

Svetska banka je u januaru procenila da će svetska privreda ove godine zabeležiti skroman privredni rast od 2,5 odsto, što znači da je sadašnja prognoza posle pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svetska banka predvdija pad BDP-a ove godine od sedam odsto, a zatim rast od 3,9 odsto 2021. godine.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR