Glas Javnosti

SUMORNE PROGNOIZE ZA NOVU GODINU: Cene zlata će vrtoglavo skočiti, biće referendum o Bregzitu i preći ćemo na režim ratne ekonomije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U izveštaju danske Saxo banke za 2023. godine navedeno je da se sledeće godine očekuje vrtoglavi skok cene zlata, prelazak na režim "ratne ekonomije", referendum o Bregzitu...

U godišnjem izveštaju danske banke, objavljen ranije ovog meseca, očekuje da će globalne ekonomije preći u modus “ratne ekonomije”, “gde su suvereni ekonomski dobici i samopouzdanje nadjačali globalizaciju”.

Među glavnim najavama banke za sledeću godinu, menadžer robne strategije Saxo banke Ole Hansen predvideo je da bi spot cena zlata mogla da premaši 3.000 dolara po unci 2023. godine – oko 67 odsto više od trenutne cene od oko 1.797 dolara po unci, prenosi Investitor.

"Ne bih se iznenadio da vidim ekonomije orijentisane na robu da žele da idu na zlato zbog nedostatka boljih alternativa", rekao je Sten Jakobsen, glavni investicioni direktor banke prenosi SEEbiz.
"Mislim da će cena zlata uzleteti", dodao je.

Analitičari prognozirani porast svode na tri faktora: "sve veći mentalitet ratne ekonomije" koji zlato čini privlačnijim od stranih rezervi, veliko ulaganje u nove prioritete nacionalne bezbednosti i povećanje globalne likvidnosti dok kreatori politike pokušavaju da izbegnu dužničke debakle u svojim državama.
"Potezi Fed-a verovatno će dovesti do slabijeg dolara, što bi zauzvrat moglo dati zlatu više prostora za za uspon iduće godine, podižući cene bliže 1.900 dolara za uncu", rekao je.
Kirilenko je, međutim, naglasio da sve zavisi od poteza Federalnih rezervi.

Referendum o Bregzitu
Glavni investicioni direktor Saxo banke Sten Jakobsen takođe predviđa da će se iduće najverovatnije održati još jedan referendum o Bregzitu.


S druge strane, iako analitičari očekuju povećanje cene zlata 2023, porast tih dimenzija nije verovatan, prema globalnoj robnoj obaveštajnoj kompaniji CRU.

"Naša cenovna očekivanja mnogo su umerenija", rekao je Kiril Kirilenko, viši analitičar u CRU-u.

"Zapravo mislim da je to jedna od stvari koje su vrlo verovatne", rekao je Jakobsen.

Tržišna strateg kompanije Saxo Džesika Amir rekla je da bi britanski premijer Riši Sunak i njegov ministar finansija Džeremi Hant mogli spustiti rejtinge Konzervativne stranke na "nečuveno niske nivoe" jer njihov "brutalni fiskalni program baca Britaniju u veliku recesiju".

To bi, prognozira banka, moglo da podstakne englesku i velšku javnost da preispitaju glasanje o Bregzitu, s mlađim glasačima koji će prednjačiti i prisiliti Sunaka da raspiše opšte izbore.

Saxov Amir rekao je da bi opoziciona Laburistička stranka tada mogla da pobedi na izborima i obeća referendum za poništenje Bregzita za 1. novembar, s pobedom glasanja o ponovnom pridruživanju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR