Glas Javnosti

Sumanute razlike: Direktor zarađuje kao 200 njegovih radnika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jaz u platama najvećih svetskih kompanija je je dostigao neviđene razmere, kaže istraživanje

Direktori su uvek zarađivali više novca od radnika, ali jaz između njihovih plata raste i danas „bosovi“ zarađuju skoro 200 puta više od svojih zaposlenih, pokazalo je istraživanje agencija Ekvilar i AP.

U analizi se navodi da je medijalna (srednja ali ne i prosečna) plata izvršnog direktora firmi koje su deo njujorškog berzanskog indeksa S&P 500 u 2023. godini bila 196 puta veća od medijalne plate zaposlenog u toj istoj kompaniji.


Navedeni jaz u platama je dodatno porastao u odnosu na 2022. kada su direktori u proseku zarađivali 185 puta više od svojih radnika. To je gotovo 6% samo u jednoj godini

Jaz se povećava jer je medijalna zarada direktora firmi koje ulaze u indeks S&P 500 je prošle godine skočila za 12,6% na 16,3 miliona dolara, dok je medijalna plata radnika porasla za 5,2% na 81.467 dolara. 

Drugim rečima, radnici su dobili godišnje povećanje plata za oko 4.300 dolara, a direktori povećanje od 1,5 miliona dolara.

Ovi nalazi su verovatno frustrirajući za radnike u SAD koje si su umorni od rasta troškova i uporne trogodišnje inflacije, zaključuje CNN.

Glas javnosti /D03S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR