Glas Javnosti

ŠUMADIJA I ZAPADNA SRBIJA OPUSTOŠENE: Aprilski mraz i sneg oštetili 30 odsto roda voća

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najviše stradalo voće koje je rano cvetalo.

Aprilsko naglo zahlađenje, mrazevi i sneg, u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, a procene štete koju daju poljoprivredni stručnjaci idu i do 30 odsto umanjenja prinosa ovih proizvoda.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović je izjavio za RTS da se temperatura ovih dana u pojedinim krajevima Srbije spuštala i do minus pet-šest stepeni Celzijusa, što je dovelo do ozbiljne štete u voćnjacima.


"Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a to su regioni u kojima se proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća u našoj zemlji", rekao je profesor Keserović, procenjujući da je zbog mraza i snega samo u ova dva područja uništeno oko 200.000 tona voća.

On je naveo da je najviše stradalo voće koje je rano cvetalo i da je interesantno da su proteklih godina uglavnom stradale kajsije koje rano cvetaju, a ove godine su više oštećene kajsije koje kasnije cvetaju. Mraz je, po njegovim rečima, oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške, a sneg je polomio mlade izdanke malina.

"Šumadija i zapadna Srbija su dva regiona koja su proizvela 2022. godine 700.000 tona voća. To je bila projekcija roda i za ovu godinu pre poslednjeg mraza. Sada je šteta oko 30 odsto roda, a možda i veća. Velike štete su i u subotičko-horgoškom region, kao i u okolini Beograda. Dosta su stradale i višnje u Merošini, a najbolje je „prošao“ region Fruške gore", istakao je Keserović.

Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta je ocenio da ako ne bude novih vremenskih neprilika, rod voća bi ove godine mogao biti na nivou prosečnog i prošlogodišnjeg, koji je iznosio oko 1.250.000 tona.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR