Glas Javnosti

SUDBINA MONTENEGRO ERLAJNSA ČEKA I ER SRBIJU? U planu jedna kompanija za ceo region?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bivši direktor JAT-a Velibor Vukašinović ocenio je da bi „sudbina crnogorskog Montenegro Erlajnsa mogla da zadesi i srpsku aviokompaniju –Er Srbiju“.

-Na bih isključio mogućnost da je gašanje Montenegro Erlajnsa probni balon za Er Srbiju. I jedna i druga kompanija su veliki gubitaši ,a prema nekim naznakama srpska aviokompanija završiće ovu godinu sa 200 miliona evra gubitka - navodi Vukašinović za „Glas javnosti“.

Preka i čudna oduka 

On kaže  da je u najmanju ruku „čudna i preka odluka o gašenju crnogorske aviokompanije i najavi da će nova biti osnovana“.

-Nova aviokompanija ne osniva se preko noći. Nije mi jasno zašto nisu reprogramirali dugove Montenegro Erlajnsa.  Imam osnov da sumnjam da bi , ako ista sudbina zadesi i Er Srbiju, te dve kompanije mogle da budu baza za osnivanje nove, jedinstvene kompanije koja će da pokriva prostor „mini šengena“. Imate Makedoniju, Kosovo i Albaniju koji nepokriveni i to bi moglo da bude jedno od  rešenja. Pritom aviokompanije Crne Gore i Srbije imaju avione i obučene pilote, tehničko osoblje i mogle bi da daju logistiku toj potencijalno novoj regionalnoj kompaniji -  navodi Vukašinović.

Foto:WikipediaOn je naveo da nije siguran koliko tačno aviona ima u svom posedu Montenegro Erlajns, ali da bi to moglo da bude „šest do osam aviona“.

Kupac iz Đukanovićevog tabora?

Upitan kako komentariše to što se pojavio kupac koji je za crnogorsku aviokompaniju ponudio jedan evro, Vukašinović je kazao:

- Gotovo sam siguran da iza toga stoji neko iz tabora Mila Đukanovića. Čudno je da se Crna Gora odlučila tako brzo i preko nooći na gašenje nacionalne aviokompanije, ako se zna da im je to bio jedini prolaz u svet.

 Vlada Crne Gore objavila je pre četiri dana odluku da gasi avio-kompaniju "Montenegro Erlajns", prizemljuje sve avione i osniva novu firmu.

Crnogorska vlada je saopštila da  nema nijedan zakonski osnov da produži život kompaniji, objavljeno je na pres-konferenciji.

-Ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odluku kojom ćemo pomoći Montenegro Erlajsu -saopštio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić.

To znači prizemljenje aviona u najskorijem roku, saopšteno je na pres-konferenciji Vlade Crne Gore.

Bojanić je kazao da je u planu osnivanje nove kompanije sa osnivačkim kapitalom Vlade i da kompanija bude operativna do sledeće turističke sezone.

Montenegro Erlajns za evro

Naveo je da će šteta za budžet zbog gašenja iznositi 50 miliona evra, a da će zaposleni dobiti sve što im pripada po zakonu.

Poslednjin let Montenegro Erlajinsa  od Beograda do Podgorice  obavljen je u subotu, čime je stavljena tačka na 26 godina postojanja crnogorske aviokompanije.

Grupacija Savana predala je pismo namere Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje Montenegro Erlajnsa, javili su danas mediji.

Foto:avionom.com

U Vladi još nisu potvrdili da li su videli to pismo i kako će se prema tome odrediti, kao i da li je ova ponuda pravno izvodljiva.

Zainteresovani kupac za crnogorsku aviokompaniju je švedski biznismen crnogorskog porekla Veselin Mijač.

On je  dostavio pismo najave o preuzimanju MA premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću.

U pismu je  prezentovana namera grupacije Savana da preuzme Montenegro Erlajns za jedan evro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi.

Dospeli poreski dug MA je sada 15,2 miliona evra.

(Glas javnosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR