Glas Javnosti

SUBOTICA NA PRVOM MESTU PO INTERESOVANJU: Ne smanjuje se interes Rusa i Ukrajinaca za kupovinu nekretnina na severu Srbije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Suboticu i dalje dolaze državljani Ukrajine i Rusije, ali u ne u tako velikom talasu kao ranije. U gradu na severu Bačke već sada se naselilo preko dve hiljade Rusa i nešto manje Ukrajinaca.

Na tržištu nekretnina cene trenutno miruju, nakon dugog vremena sada je veća ponuda, nego potražnja, kažu posrednici u trgovanju nekretnina. 

U poslednjih nekoliko meseci blago se promenilo interesovanje ruskih i ukrajinskih kupaca nekretnina u Subotici. Ranije su bili zainteresovani pre svega za stanove u novogradnji. Njihova cena u Subotici trenutno se kreće oko 1.400 EUR po kvadratnom metru. S obzirom da Rusi i Ukrajinci uglavnom stižu u Suboticu sa porodicama i pre svega su zainteresovani za kupovinu kuća sa baštom, ali među njima ne za one najskuplje. U proseku na kupovinu porodičnih kuća troše između 30 i 50 hiljada evra, konstatuju posrednici na tržištu nekretnina.
Reže Suđi, posrednik u trgovini nekretnina upravo se sprema da sa klijentom iz Rusije pogleda jednu kuću. Prema njegovom iskustvu u Subotici se nastanjuju uglavnom porodice.

- Ima onih koji izjavljuju da ovde žele da se nastane za stalno. Ima onih koji traže takve nekretnine da kasnije, ukoliko se promeni situacija, onda je preprodaju i vrate se u Rusiju. Konkretno, ja u mnogim slučajevima sarađujem sa porodicama koje imaju decu i deca pohađaju školu. Dakle, oni kupuju nekretninu tako da odgovara njihovoj porodičnoj situaciji, da škola bude u blizini.
To nisu trgovci sa dupke punim novčanicima, ovde je reč o skromnijim kupcima – dodaje Reže Suđi. Kaže, situacija se toliko promenila da je sada postala veća ponuda nego što je tražnja.
- Uprkos tome što ovde imamo na tržištu i Ruse, Ukrajince, čak i Kineze, cene sada stagniraju, ne rastu.

Glas javnostiN01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR