Glas Javnosti

STRUJA OD SUNCA ALI I NA SNEGU: Solarno rešenje za hladne krajeve

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska unija najavljuje produženje mera štednje energije za još godinu dana. Ne samo da se ubrzano grade nove vetro i solarne elektrane, već je sve više i novih tehnoloških izuma kako bi se nadomestio manjak električne energije, piše RTS.

U Švajcarskoj su se poigrali sunčevom senkom – odnedavno struju proizvode i iz refleksije sunčeve svetlosti na snegu, a za to su idealni planinski venci osunčani i zimi.
To je potvdio i projekat - 5.000 solarnih panela postavljenih na zid najduže švajcarske brane na 2.400 metara nadmorske visine, koji cele godine zadovoljavaju kompletnu potrošnju struje naselja u podnožju. Do kraja decenije planiraju da instaliraju više od 4.000 takvih solarnih elektrana, prenosi portal Ekapija.

- Ova instalacija je važna jer zimi proizvodi mnogo struje. Naša lokacija je često iznad nivoa oblaka, što je posebno pogodno za solarnu energiju. Imamo odsjaj sunčeve svetlosti na snegu, a paneli nam odlično funkcionišu i na niskim temperaturama, tako da su ovo idelni uslovi - kaže Žanet Štranc iz Akspo grupe.
Španska vlada prošle godine dala je zeleno svetlo za 182 velike vetro i solarne elektrane. Za to treba obezbediti i velike površine zemljišta pa je pokrenut pilot-projekat da se paneli postave u vinograde. Očekuje se dvostruka korist i novi kilovati struje i neophodana hladovina za vinovu lozu.
Šta sa istrošenim panelima?
Traži se odgovarajući način za reciklažu istrošnih panela, koja je za sada i koplikovana i preskupa. Tim naučnika iz Australije nudi ekološki prihvatljiv metod izdvajanja vrednog silicijuma iz starih solarnih ploča bez opasnih hemikalija, ali praksa pokazuje da je to i dalje neisplativo.

- Sada je jeftinije odložiti ih na deponiju nego oporaviti. Da pokušamo ne samo da odvojimo panel i ćeliju, već da to učinimo na način koji je finansijski, ne samo laboratorijski, održiv kao poslovni model - kaže Džon Polhil, direktor za infrastrukturna partnerstva, Održivost Viktorija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR