Glas Javnosti

STRUČNJACI ZABRINUTI: Bankarska kriza ne može da se smiri, dok inflacija divlja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Bankarska kriza ne može da se smiri, dok inflacija divlja, kaže za B92.net Vladimir Đukanović, "srpski vuk sa Vol strita" koji je godinama radio u JP Morganu. - Preko 180 banaka je u sličnoj situaciji kao SVB. Svi su biznisi u riziku, a naročito banke. A kapital sve manje i manje vredi zbog inflacije - objašnjava Đukanović. Prema njegovim rečima, u opasnosti su određeni biznisi, firme niske profi

- Nije to krenulo od banaka ili berze, uvek je to iz realne ekonomije, ovo je posledica inflacije izazvane ratom u Ukrajini i tačka - objašnjava Đukanović koji dodaje da vrednost svega pada, a da berza samo reguje na ono što se događa u realnoj ekonomiji.
- Jedino rešenje za inflaciju je dizanje kamatnih stopa. Samo to se kilavo radi: inflacija je na 16%, a kamate su podignute na 6%? A to mora da se preklopi, da se totalno uspori ekonomska aktivnost, da ljudi izgube posao da bi potražnja postala manja i inflacija smirila - upozorava on.

- Ali ako to ne uradite, možete za nekoliko godina ceo sistem dovesti u opasnost - dodaje Đukanović, koji ukazuje na visoku inflaciju u Evropi, od koje smo mi zavisni, jer Srbija dosta zavisi od izvoza ka EU gde, kako kaže, nema lidera koji bi čvrsto reagovao na krizu.
- U Americi treba da propadne 10–15% banaka od 3.500 da bi stvari došle na svoje mesto, one najgore banke, najrizičnije. To je dobra stvar, da bi sistem se oslobodio "smeća" - tvrdi sagovornik B92.
AI ugrožava 300 miliona radnih mesta
 
- Goldman Saks je objavio da će u kratkoročnom periodu za godinu–dve biti u opasnosti 300 miliona radnih mesta zbog veštačke inteligencije - kaže Đukanović, koji je i autor knjige "Blistanje" o veštačkoj inteligenciji (AI).
Kako kaže, to su mahom poslovi koji se tiču jednostavnih oblika pisanja, računovodstveni poslovi, pravljenje statuta, ugovora. Sve će to biti gotovo za par sekundi i koštati mnogo manje nego sada kada to rade advokati i računovođe.

On međutim ukazuje na to da opasnost od AI vreba preko mreže, odnosno da neće roboti biti opasni, kao u filmovima, već haos na mrežama na internetu. Đukanović navodi da će to biti opasnost i za ličnosti i za korporacije.
- Glavna problematika je to što internet ima jako malo zakonske reguletive vezane za AI, a nalazimo se u teškom trenutku zbog rata u Ukrajini, gde najveće sile ne komuniciraju oko AI, pa neće mnogo razmišljati o posledicama svojih postupaka u žurbi da nadmaše protivnika - upozorava Đukanović, prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR