Glas Javnosti

STRAVIČNE CENE: Na Starom gradu parking mesto prodato za čak 63.000 EUR

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U poslednjih 10 godina u Beogradu je izgrađeno oko 1.250 novih parking mesta. I još toliko najavljuju nadležni u naredne tri godine. Grad se, međutim, znatno brže razvija, pa ne iznenađuje podatak katastra da je nedavno u Beogradu prodato najskuplje parking mesto. Koštalo je čak 63.000 EUR.

Najskuplja parking mesta su u Pasterovoj, Gospodar Jovanovoj, Beogradskoj i Katanićevoj ulici. Koštaju od 45.000 do 65.000 EUR. Mnogi su spremni da uz luksuzni stan kupe i parking mesto, iako za to treba da izdvoje koliko i za garsonjeru.
- Nekad je ta cena uslovljena nečijom potrebom da reši svoj problem parkiranja, jer se jako retko nalaze parking mesta u prodaji. Onda će neko cenu da podigne i za 50%, ali čovek koji ima problem i potrebu da reši svoj problem parkiranja, on će to da plati, tako da cene tada izlaze iz realnih okvira - objašnjava Nenad Avram, direktor agencije za nekretnine.

Dodaje i da je problem koji se javlja u poslednje vreme to što investitori za svoje projekte ne predviđaju slobodna parking mesta.
- To imamo na mnogo mesta prisutno i na takvim mestima su cene mnogo više - ističe Avram.
Kako se pojave na tržištu, tako se prodaju
 
Potražnja za garažnim mestima veća je u starom delu grada nego na Novom Beogradu. Osim potražnje, cenu određuju i dimenzije. Stručnjaci kažu da je možda pravi razlog za ovako visoke cene to što neko ko želi da uloži novac u nekretninu i zaradi na izdavanju, u Beogradu ne može da kupi stan za 50.000 EUR, ali može da kupi garažu.
- Kvadrat garaže bi trebalo da bude jednak polovini kvadrata stana. Međutim, to se izgubilo, sada je recimo prosečna cena garaže oko 30.000 EUR u Beogradu, u nekim prigradskim delovima je između 15.000 i 20.000, a u nekim centralnim delovima gde je najteže parkirati – to su Stari grad, Savski venac, čak i Novi Beograd, oni centralni delovi, ide od 40.000 do 60.000 EUR. Neverovatno, ali kako se pojavi na tržištu to se proda - naglašava Milić Đoković, procenitelj.
Finansijski konsultant Vladimir Vasić poručuje da cenu diktira tražnja.
- Očigledno je da nema dovoljno garažnih mesta, čim je taj iznos postavljen za jednu garažu. Nekada smo kupovali stan za 50.000 ili 60.000 EUR na Novom Beogradu, to je neka 2004. ili 2005. godina, a danas imamo tu cenu za garažu. To je stvar ponude i tražnje i nečije potrebe da baš na tom mestu, u toj zgradi, na toj lokaciji ima garažno mesto koje je tako kako je - objašnjava Vasić.

Sve ređe izdavanje i preprodaja parking mesta – dva su razloga
 
Iz agencije za nekretnine kažu da se danas ljudi ređe bave izdavanjem i preprodajom parking mesta nego ranije. Iz dva razloga. Prvi je što su cene znatno više i ta se investicija ne isplati kao nekada, a drugi zato što je kupovina parking mesta uglavnom vezana za stan.
Iz Republičkog geodetskog zavoda kažu da su se cene garažnih mesta u zemlji prošle godine kretale od 300 EUR u Obrenovcu do 63.000 EUR na Starom gradu. Najveći broj parking mesta prodat je u Beogradu, čak 46% i to na Savskom vencu, Novom Beogradu, Zvezdari, Voždovcu i Paliluli.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR