Glas Javnosti

Stižu nove cene: Zašto je toalet papir skup kao da je od zlata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na spisku obaveznih mesečnih potrepština koje se cenom približavaju najskupljim stavkama kućnog budžeta, poslednjih meseci našao se i toalet-papir.

Građani se na društvenim mrežama povodom niza poskupljenja ve-ce papira ogorčeno šale da je postao luksuzna roba.

U zavisnosti od broja rolni, proizvođača i kvaliteta, cene paketa u trgovinama širom Srbije su od oko 150 do 500 dinara, četiri rolne, od 300 do preko 900 za 10, dok su veća pakovanja i više od 1.200 dinara. 


Uzrok ili jedan od uzroka je rat u Ukrajini. Dakle, wc papir se proizvodi od celuloze, za to je potrebno puno energije, a gas je skup, pa je poskupelo sve od papira.

- Fabrike sirovine se pokreću na gas, a na primer pre ove krize cena gasa po megavat satu iznosila je 16 evra dok na današnji dan iznosi preko 270 evra”, kaže u razgovoru za RTL Direkt Jelena Barbir, marketing menadžerka kompanije za proizvodnju toalet papira, a prenosi Poslovni dnevnik.

Energenti su sve skuplji, celuloza od koje se papir pravi takođe je sve skuplja. Uskoro, govori Jelena, celuloze na tržištu možda više i neće biti, a onda će tek biti problema.

Takođe se jako glasno šuška o mogućim nestašicama što znači da same fabrike sirovine možda neće ni raditi

- Na to se pripremamo kako znamo i umemo. Povećali smo svoje zalihe s današnjih 15 dana na 3 meseca normalnog rada u punom kapacitetu-, dodaje. 

I transport i ambalaža takođe poskupljuju što je posredno uticalo na cenu samog toalet papira.

Poskupljuje i drvo

Celuloze nema bez drva, a i stanje u drvnoj industriji daleko je od idealnog. I tu vladaju velike nestašice, cene trupaca sve su više, drvo je sve traženije.


-Tu su se u zadnjih nekoliko godina desile velike promene počevši od covida, dakle u tom periodu su porasle cene, a onda i sada u kontekstu rata u Ukrajini s tim da morate znati da su već prošle godine Rusi najavili da će od 1.1. ove godine zabraniti izvoz trupaca iz Rusije”, rekla je Ana Dijan, iz Hrvatskog strukovnog udruženja drvoprerađivačke industrije prenosi krstarica.com.

Kinezi troše više papira nego ikad pre

Uz COVID, rat i zabranu izvoza, zadnji kamenčić u mozaiku skupog toalet papira je i Kina. Promena potrošačkih navika dovela je do toga da Kinezi troše više papira nego ikad pre.

“To je stvorilo pritisak prema zapadu, na prve zemlje koje graniče s Rusijom, a s obzirom na to da se kinesko tržište snabdeva iz ruskih šuma onda je to stvorilo problem”, tvrdi Dijan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR