Glas Javnosti

STIGLO POJEFTINJENJE: Evo koje su nove cene goriva

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ako poredimo sa prethodnim iznosima, dizel je pojeftinio za 2 dinara dok je benzin pojeftinio za 3 dinara.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine objavilo je danas nove cene goriva, koje će važiti do 24. maja.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će na pumpama koštati maksimalno 201 dinara, dok će se benzin evropremijum BMB 95 najviše plaćati 196 dinara za litar.

Ako poredimo sa prethodnim iznosima, dizel je pojeftinio za 2 dinara dok je benzin pojeftinio za 3 dinara.


Proizvodnja nafte i gasa obara rekorde

Proizvodnja nafte u SAD je porasla za 1,4 odsto, a proizvodnja gasa za 1,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji rekord, proizilazi iz podataka koje je objavila američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Prošla godina je bila rekordna za proizvodnju nafte u SAD sa prosečnom dnevnom proizvodnjom od 12,93 miliona barela dnevno (bpd). Taj rekord je bio za pet odsto veći od prethodnog rekorda od 12,31 miliona bpd postavljenog 2019.

Međutim, trenutni podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) pokazuju da je prosečna dnevna proizvodnja od početka 2024. godine do sada iznosila 13,12 miliona barela dnevno, što je za 1,4 odsto više od prošlogodišnjeg rekordnog tempa.

Proizvodnja prirodnog gasa beleži sličan tempo rasta pošto je u januaru 2024. porasla za 1,1 odsto međugodišnje u odnosu na isti mesec 2023, prenosi portal Oilprice. Cena sirove nafte WTI trenutno se kreće oko 85 dolara po barelu, što je za oko sedam odsto više nego pre godinu dana.

Broj bušotina za naftu i gas u SAD je za skoro 20 odsto manji nego pre godinu dana, ali očekuje se da će poskupljenje nafte podstaći dalju proizvodnju energenata u SAD, zaključuje se u saopštenju EIA.Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR