Glas Javnosti

Štednja struje državi smanjuje uvoz, a građanima račun

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Domaćinstvima koja budu štedela struju - Vlada je odobrila popuste - od 15 do 30 posto. EPS će umanjivati mesečne račune, od oktobra do marta, onima koji potroše manje nego u istom mesecu prošle godine.

Štednja struje državi smanjuje uvoz, građanima račun. Domaćinstva koja uštede 5 do 20 odsto struje dobiće popust 15 odsto. 

Štednja od 20 do 30 procenata mesečni račun smanjuje 20 posto, dok ušteda veća od 30 odsto donosi 30 procenata popusta. Prosečnotrošimo 400 kilovat sati mesečno i ušteda od 10 osto umanjuje račun za 1.000 dinara.

"Za onoga ko troši 2.000 kilovat-sati mesečno ukoliko bi smanjio potrošnju 10 posto ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili 28 posto računa. A ako bi uštedeo 30 posto struje - ušteda bi bila oko 11-12.000 dinara ili 55 posto računa", kaže Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Popust obuhvata: utrošenu energiju, trošak garatovanog snabdevača i obračunsku snagu. Više od 60 odsto domaćinstva već dobija EPS-ov popust pet posto jer struju plati do 28. u mesecu. Mnogi prave računicu gde da srežu potrošnju.

Dok neki anketirani građani smatraju da može da se uštedi tako što će se, recimo, kuvati svaki treći dan, drugi podržavaju stimulans za štednju uz još neko grejno telo - na drva.
Nabrajaju gašenje svetla, isključivanje bojlera, neuključivanje mašine za sušenje veša, a uključuje mašine za veš po jeftinoj struji.

Ukupna dugovanja potrošača za utrošenu struju su čak 60 milijardi dinara, više od polovine duguju domaćinstva.

Stanić ukazuje da je naplata preko 97,5 posto, ali će naplata biti dobra kada bude sto posto.

"I ovo je dosta dobar procenat i veliki broj kupaca svoje obaveze izmiruje na vreme. To je oko dva i po posto nenaplaćenih potraživnja. I EPS čini sve da ta potraživanja naplati preduzimanjm svih mera koje su raspoložive pre svega, obustavom električne enrgije a tamo gde to ne donosi rezultate ide se i na utuženje", rekao je Stanić.

Pravo na besplatnih 120 do 250 kilovat-sati struje mesečno ima oko 64.000 najsiromašnijih domaćinstava. Vlada je najvila novu Uredbu kako bi te olakšice dobilo bar četiri puta više socijalno najugroženijih građana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR