Glas Javnosti

ŠTEDITE U DINARIMA: Naša valuta i dalje bolja od devizne štednje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

De­po­zi­ti u do­ma­ćoj va­lu­ti iz­no­se 96,3 mi­li­jar­de di­na­ra, a u de­vi­za­ma 13,7 mi­li­jar­di evra

Di­nar­ska šted­nja i da­lje je is­pla­ti­vi­ja od de­vi­zne pre­ma po­da­ci­ma re­dov­ne po­lu­go­di­šnje ana­li­ze za pe­ri­od od de­cem­bra 2012. do de­cem­bra 2022. go­di­ne Na­rod­ne ban­ke Sr­bi­je (NBS).

Ana­li­za is­pla­ti­vo­sti šted­nje po­ka­zu­je da bi šte­di­ša u do­ma­ćoj va­lu­ti na ulog od 100.000 di­na­ra oro­čen na go­di­nu da­na i za­na­vljan go­di­šnje u pe­ri­o­du od de­set go­di­na na kra­ju pe­ri­o­da oro­če­nja, u de­cem­bru 2022, do­bio pre­ko 38.000 di­na­ra (go­to­vo 330 evra) vi­še od šte­di­še ko­ji je u istom pe­ri­o­du na šted­nju u evri­ma po­lo­žio pro­tiv­vred­nost istog iz­no­sa.


I ne­za­na­vlja­na di­nar­ska šted­nja oro­če­na na go­di­nu da­na, u pro­šlih de­set go­di­na je čak u 98 od­sto po­sma­tra­nih go­di­šnjih pot­pe­ri­o­da bi­la is­pla­ti­vi­ja od šted­nje u evri­ma.

Šte­di­ša ko­ji je od de­cem­bra 2021. šte­deo u do­ma­ćoj va­lu­ti, na ulo­že­nih 100.000 di­na­ra, do­bio bi u de­cem­bru 2022. pre­ko 1.500 di­na­ra vi­še od šte­di­še ko­ji bi u istom pe­ri­o­du oro­čio 100.000 di­na­ra u evri­ma.

Ka­da je reč o de­po­zi­ti­ma oro­če­nim na tri me­se­ca, šted­nja u di­na­ri­ma bi­la je is­pla­ti­vi­ja od šted­nje u evri­ma u 89 od­sto tro­me­seč­nih pot­pe­ri­o­da, a kod šted­nje oro­če­ne na dve go­di­ne u svih 97 po­sma­tra­nih pot­pe­ri­o­da. Dru­gim re­či­ma, u pe­ri­o­du od de­set go­di­na bi­lo je is­pla­ti­vi­je šte­de­ti u di­na­ri­ma bez ob­zi­ra na ko­ji je rok šted­nja oro­če­na, na­vo­di se u ana­li­zi.

Ukup­na šted­nja sta­nov­ni­štva na­sta­vi­la je da ra­ste i u dru­goj po­lo­vi­ni 2022. upr­kos glo­bal­nim ri­zi­ci­ma, za­hva­lju­ju­ći oču­va­nju fi­nan­sij­ske sta­bil­no­sti i re­la­tiv­ne sta­bil­no­sti kur­sa di­na­ra pre­ma evru. Na­kon pri­vre­me­ne pro­me­ne u va­lut­noj struk­tu­ri šted­nje u ko­rist de­vi­zne šted­nje usled ne­iz­ve­sno­sti iza­zva­ne su­ko­bom u Ukra­ji­ni za­be­le­že­ne u pr­voj po­lo­vi­ni go­di­ne, di­nar­ska šted­nja od ju­na 2022. ra­ste iz me­se­ca u me­sec, što je po­ka­za­telj oču­va­nog po­ve­re­nja u do­ma­ću va­lu­tu i do­ma­ći fi­nan­sij­ski si­stem.

U po­sled­njih de­set go­di­na di­nar­ska šted­nja po­ve­ća­na je pre­ko pet pu­ta i kra­jem 2022. iz­no­si­la je 96,3 mi­li­jar­de di­na­ra. U po­me­nu­tom de­se­to­go­di­šnjem pe­ri­o­du i de­vi­zna šted­nja ra­ste, sa 8,3 mi­li­jar­de evra kra­jem 2012. na 13,7 mi­li­jar­di evra kra­jem 2022. go­di­ne

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR