Glas Javnosti

STAVKA NA RAČUNU ZA STRUJU: Zeleni kilovati uvećavaju račune i pre poskupljenja struje?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada je prošle nedelje usvojila Izmene uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača struje za ovu godinu. To znači veću naknadu za obnovljive izvore koja se plaća u računu za struju.

Pomoćnik ministarke energetike Zoran Ilić rekao je za RTS da je naknada za obnovljive izvore energije uvećana sa 0,437 dinara po kilovat-satu utrošene energije, na 0,801 dinar.
- Za prosečnog, odnosno tipskog kupca koji na mesečnom nivou troši 345 kWh, naknada će se sa 150 dinara povećati na 270 dinara. Ukupno uvećanje računa po tom osnovu biće za 120 dinara - objasnio je Ilić.

Zašto je došlo do poskupljenja
Pomoćnik ministarke energetike ističe da je uvećanje naknade za obnovljive izvore bilo nužno mnogo ranije, piše portal Ekapija.
- I prošle godine smo imali povećanje. Iznos u kome je ozbiljno zadužen EPS, jer je bio u obavezi da plaća naknadu za obnovljive izvore energije, blizu je 20 mil EUR - navodi Ilić.
Prema njegovim rečima, naša zemlja kroz naknade i dobija, jer energija koju plaćamo kroz obnovljive izvore energije je od 90 do 100 EUR po MWh.


- Srbija uvozi energiju po cenama koje su na tržištu značajno više od 300 EUR po MWh. Praktično i to što uzimamo od njih, po tri puta je nižoj ceni, nego što je na berzi - ističe Ilić.
Podsećamo, cena struje od 1.septembra, biće uvećana za 6,5 %.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR