Glas Javnosti

ŠTA RADITI UKOLIKO VAM JE PUTOVANJE OTKAZANO: Evo kako da tražite povraćaj novca!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Odlukom vlade Grčke da stanovnicima Srbije zabrani ulazak na svoju teritoriju propali su odmori velikom broju stanovnika Srbije koji je u periodu od 7. do 15. jula trebalo da ide u zemlju Helena. Sada je ključno pitanje kako povratiti uloženi novac?

Prva razlika koju bi trebalo da znate jeste da li ste vi otkazali putovanje, ili je to učinila agencija. 

Ukoliko ste sami otkazali, agencija prema odredbi člana 99 Zakona o zaštiti potrošača ima pravo da zadrži deo uplaćenog novca. Sa druge strane, ukoliko je agencija ta koja otkaže put, primenjuje se član 106 Zakona o zaštiti potrošača, na osnovu čega putnik ima pravo na povraćaj cele sume.

Da bi putnik dobio novac, neophodno je da zatraži dokaz o uplati sredstava hotelu ili avio kompaniji. U isto vreme, putnik može i kod samog hotela ili prevoznika da proveri da li je izvršena rezervacija ili uplata na njegovo ime.

Takođe, važno je znati da uredba o zamenskim putovanjima nema snagu da umanji odredbe ZZP, te iako je njom predviđena mogućnost povraćaja novca tek od 2022, to nije tačno i prema odredbama ZZP, povraćaj novca mora da se realizuje u kratkom roku nakon otkaza putovanja.

Ukoliko se dogodi da agencija bankrotira, za naplatu potraživanja zadužena je osiguravajuća kuća kod koje je agencija osigurana.

(Izvor: Efektiva)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR