Glas Javnosti

ŠTA KOČI SRPSKU PRIVREDU – budućnost puna rizika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Domaća privreda do kraja godine očekuje rast prometa, stabilnu poslovnu klimu i zaposlenost, ali najveći izazovi s kojima se kompanije suočavaju jesu veći troškovi nabavke energenata, sirovina i repromaterijala, kao i rast cena gotovih proizvoda, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Prema najnovijoj anketi PКS "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", rađenoj na uzorku većem od 1.800 kompanija, oko 80 odsto očekuje da 2022. godinu završi sa istim ili većim prometom, prenosi Fonet.

Stabilne izvozne aktivnosti očekuje 84 procenta anketiranih izvoznika, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima, dok 93 procenta ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

Ono što zabrinjava jeste porast troškova proizvodnje koji su u trećem kvartalu 2022. godine povećani kod 81 odsto ispitanika, dok je 51 odsto privrednika povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga. Ispitanici ističu da su niže cene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Pretnju po ostvarivanje projektovanog privrednog rasta BDP između dva i tri odsto u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji na strani ponude i tražnje kad je reč o osnovnim sirovinama i repromaterijalima koje naše kompanije koriste kao inpute u procesu proizvodnje. Кao dodatni rizici izdvajaju se i visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, prekidi globalnih lanaca snabdevanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR