Glas Javnosti

ŠTA KAŽE ISTRAŽIVANJE? Da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropske kompanije podeljene su po pitanju rada na daljinu. U centru skorašnjeg istraživanja upravo se našlo i pitanje "da li radnici koji ne rade iz kancelarije treba da zarađuju manje?".

Prema ovom istraivanju, radnici u evropskim kompanijama koji ne rade iz kancelarija mogu se uskoro suočiti sa smanjenjem plata, jer firme traže prilike da smanje troškove i povećaju produktivnost.
Pozicije koje dozvoljavaju rad na daljinu već nestaju i bivaju zamenjene pozicijama koje nude hibridni radni model. Tehnološki giganti širom sveta već skreću pažnju na novi trend time što insistiraju da se zaposleni vrate u kancelarije.

Skorašnja studija platforme Pleo ukazuje da skoro jedno od pet malih i srednjih preduzeća u Evropi razmatra smanjenje plata zaposlenima koji rade na daljinu.
Mala i srednja preduzeća čine 99% svih preduzeća u Evropskoj uniji.
Torbjorn Fink, glavni operativni direktor platforme Pleo je izjavio da će tokom 2024. godine kompanije biti fokusirane na uštedu i smanjenje troškova.
- Naš izveštaj pokazuje da jedan od četiri ispitanika ovu temu vidi kao glavnu temu 2024. godine. Odakle će ova ušteda doći, još nije sigurno, ali oko 20% ispitanika je spomenulo da bi smanjili plate zaposlenima koji rade na daljinu u cilju postizanja ove uštede - dodao je Fink.
On je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da bi mnoge kompanije mogle da bolje vode računa o svom "finansijskom zdravlju" i potraže uštedu na mestima koja nisu povezana sa radom na daljinu.

Dodaje se da neke kompanije vide rad na daljinu kao način da se smanje troškovi poslovanja.
Ideja o smanjenju plata zaposlenima koji rade na daljinu nije novitet: da jedni govore da plate treba da se smanje, jer radnici ne troše na prevoz do posla i imaju slobodu da rade od kuće, što im može smanjiti mesečne račune, drugi govore da su ovi radnici jednako produktivni kao i oni koji rade iz kancelarije i da time što rade na daljinu smanjuju troškove samom poslodavcu.
Holandska kompanija za HR konsalting, Randstad, rekla je da je od najvećeg značaja da se svi zaposleni, bez obzira na kojoj lokaciji rade, tretiraju jednako.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR