Glas Javnosti

ŠTA JE DOVELO DO KRAHA? Ekonomsko sivilo i na tržištu kriptovaluta, ima li izgleda za skori oporavak?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Energetska kriza i rast cena električne energije uticali su i na tržište kriptovaluta. Cene kriptovaluta su već mesecima stabilne, što je neobično za ovu berzu, ali su se stabilizovale na vrednostima koje nisu baš po volji kripto-entuzijasta.

- Kada je reč o ovoj godini, kriptovalute su se uklopile u sivilo globalnih ekonomskih trendova. Nisu uspele da se za sada odvoje i idu u paketu sa svim ostalim, nizbrdo - objašnjava za RTS osnivač kripto-menjačnice Aleksandar Matanović.
Najniža vrednost bitkoina bila je oko 3.000 USD, da bi potom u novembru 2021. godine dostigao rekordnih 68.000 USD. Trenutno vredi oko 20.000 USD, prenosi portal Ekapija.

- Prošle godine smo imali veliki skok, kada su kriptovalute došle na istorijski maksimum. To je bila tačka za najveće igrače, posebno u IT sektoru kada su rekli "ovo više ne možemo da ignorišemo". Deo slobodnih sredstava su investirali u kriptovalute - ukazuje stručnjak za kriptovalute Marko Živković.
Prvi put otkad postoje kriptovalute, njihova vrednost na berzi prati tokove svetske ekonomije.
Matanović kaže da je dugoročno veliki optimista.
- Prema mom mišljenju, ta tehnologija ima mnogo smisla. Čini mi se da idemo ka budućnosti, da može sve više da uzme maha, a ne sve manje. Dugoročno nisam zabrinut za kriptovalute - naveo je Matanović.

Živković pak objašnjava da po prvi put cene kriptovaluta prate globalno ekonomsko tržište, te da se može očekivati da će se istovremeno sa oporavkom globalne ekonomije i tržište kriptovaluta oporavljati.
"Blokčejn" je mlada tehnologija koja još traži svoju vrednost i zbog toga dolazi do velikih oscilacija u ceni, zaključuju stručnjaci. Pitanje je samo da li će korisnici imati strpljenja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR