Glas Javnosti

SRPSKI POLJOPRIVREDNICI OČAJNI: Poplave im uništile sve, njive pune panjeva, guma, smeća i uginule stoke

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Poljoprivrednici u Srbiji su ove godine pretrpeli ono najgore. Nakon vanrednog stanja koje im je onemogućavalo da obrađuju svoje posede, poplave su dokrajčile sve što su imali.

Nezapamćene poplave u ivanjičkom, ariljskom, požeškom, kosjerićkom i kraju, centrima malinarske proizvodnje, dodatno su desetkovale rod voća čija sezona branja je u toku. Vode koje su se izlile iz rečnih korita i koje su plavile kuće, pomoćne objekte, vozila, njive, vrtove, bukvalno su sa zemljom sravnile ogromne površine pod malinom. Najviše su stradali malinjaci u dolini Moravice kroz Ivanjicu, Arilje i Požegu.

Prema proceni Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, poplave su uništile između hiljadu i po i dve hiljada hektara zasada crvenog zlata. Pritom, malinjaci u brdsko-planinskom području koji nisu plavili, pretrpeli su veliku štetu zbog obilnih padavina i njihov rod je prepolovljen.

-Šta smo Bogu zgrešili da nas ovako kažnjava sa nepogodama i virusom korona. Uložiš, radiš, polomiš se i na kraju izgubiš sve. Ne samo malinari, svi poljoprivrednici u plodnoj dolini Moravice su očajni jer posle poplava neće biti ni krompira, ni kukuruza, ni livada. Narod koji živi od poljoprivrede neće imati šta da jede - kaže Radović.

Voda je, nastavlja on, malinarima uništila sve, pojedinima po četiri hektara zasada. Rečno korito Moravice, u zavisnosti od vodostaja, široko je 15-30 metara, dok je u utorak i sredu voda bila i po 300-400 metara van korita na obe strane reke.

-Ova poplava nije bila ni blizu onim čuvenim majskim. Čak i 1965. kada je zapamćena do sada najveća poplava, nije bilo ovako strašno. Njive nisu ostale njive. Na površinama sa kojih je narod očekivao egzistenciju iza poplave su ostali panjevi, kamenjar, smeće, gume, trupci, uginula stoka. A sva kanalizacija iz Ivanjice ide u Moravicu, što znači da je voda nanela fekalije na naša imanja. Plašimo se zaraze - priča Radović.

Ivanjica je zbog havarije na cevovodu tokom poplava juče bila četvrti dan bez pijaće vode sa gradskog vodovoda. A u ivanjičkim zasadima je na stotine nadničara pridošlih sa svih strana.

-Imam 17 berača iz Surdulice i Vladičinog Hana. Ljudi rade po ceo dan, a ne mogu da se okupaju jer nema vode. Vodu za piće kupujemo, narod ne zna čime da napoji stoku, nigde ni odakle bilo kakve pomoći. Zbog prekida saobraćaja na magistralnom pravcu Arilje - Ivanjica u mestu Trešnjevica, gde je voda odnela deo puta pošto je mini-hidroelektrana u izgradnji zapušila tok reci, sva vozila se usmeravaju na alternativni put preko Gradine. Taj put, koji je najbliža veza mnogih malinara sa hladnjačama, ionako je u lošem stanju a sada će ga pojačan saobraćaj dodatno uništiti - prenosi predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Prošle godine u Srbiji je ubrano 60.000 tona maline, a njen izvoz doneo je našoj zemlji oko 230 miliona dolara. Međutim, posle svega sa čim su se ove godine suočili malinari, kaže Radović, ovogodišnji prinos i zarada neće biti ni približni. Bajina Baštu nepogode su ovoga puta zaobišle. Akontna cena maline u ovoj kraju je 200 dinara, s tim što se voćari nadaju da bi mogli dobiti 20-30 dinara kada bude formirana krajnja cena.

-Kod nas nije bilo poplava, ali će kiša loše uticati na kvalitet. Em je rodilo manje, em su loše vremenske prilike dodatno osakatile zasade. Umesto mesec dana, berba će trajati dva puta manje - prenosi Radomir Gavrilović, predsednik udruženja "Malina" iz Bajine Bašte

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR