Glas Javnosti

Srpska pšenica na sigurnom putu ka Italiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice, pokazuju trgovački podaci

Italija ostaje najveći kupac srpske pšenice. U julu je Dunavom do rumunske luke Konstanca isporučeno oko 19.000 tona žita, a ukupna izvoz u Italiju je bilo 31.000 tona i ona održava poziciju najvećeg uvoznika pšenice iz Srbije, pokazuju podaci udruženja „Žitounija“.

- Ostale količine izvezene su u Albaniju, Makedoniju i BiH. I 2022, od jula prošle do juna ove godine, Italija je bila glavni kupac. To se nastavilo, i nadam se da će tako ostati. Pre dve godine došlo je do manjeg pada plasmana, ali 2022. na to tržište izvezli smo 200.000 tona žita - kazao je Zdravko Šajatović, direktor ovog udruženja.

Prvi mesec tekuće ekonomske godine donosi bolje rezultate i za mlinare koji su izvezli gotovo 16.000 tona brašna što je za oko 20 odsto više u odnosu na prošlogodišnji mesečni prosek.

Prema rečima Šajatovića mogući razlog rasta izvoza je to što su neke države imale manje prinose, ali i nešto niže cene na tržištu. Prosečna izvozna cena brašna bila je u julu nešto više od 280 evra po toni.

- To je bilo dosta jeftino, ali i pšenica je bila jeftina. Mislim da će cene polako ići naviše i pšenice i brašna. Geopolitički faktori znatno utiču na cenu žita, što nama kao zemlji izvoznici odgovara - naveo je Šajatović.

Globalne cene žitarica povećane su nakon što je Rusija nedavno raketirala ukrajinsku luku na Dunavu. U napadu su uništene zgrade u luci Izmail, što je zaustavilo brodove koji su se spremali za preuzimanje ukrajinskog žito uprkos blokadi koju je Rusija uvela sredinom jula.

Nakon napada porasle su cene pšenice, reagovala je i berza u Čikagu rastom od gotovo pet odsto usled zabrinutosti zbog smanjenja globalnih zaliha izbacivanje Ukrajine s tržišta, jednog od najvećih svetskih izvoznika.

Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR