Glas Javnosti

Srebro će nadmašiti zlato na berzama?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene srebra mogle bi ove godine dostići devetogodišnji maksimum od 30 USD po unci - što bi moglo nadmašiti cene zlata.

Nedovoljne zalihe srebra kao i njegova tendencija da bude bolji od zlata u razdobljima visoke inflacije ključni su pokretači koji podržavaju izglede, rekli su analitičari za CNBC.
Poslednji put kad je spot srebro dotaklo je nivo od 30 USD za uncu bilo je u februaru 2013. godine, prema podacima o cenama na zatvaranju Refinitiva.
- Srebro je kroz istoriju donosilo dobitke od blizu 20% godišnje u godinama kada je inflacija visoka. S obzirom na to iskustvo i koliko je srebro i dalje jeftino u odnosu na zlato, ne bi bilo iznenađenje da se srebro ove godine kreće prema 30 USD za uncu, iako će to verovatno pružiti značajan otpor - rekla je Dženi Simpson, izvršna direktoka ABC Bulliona prenosi ekapija.
Promptne cene srebra dosegle su rekordnu visinu od 49,45 USD 1980. u pozadini stope inflacije od 13,5%, u odnosu na oko 4 USD 1976. godine, kada je stopa inflacije bila niža od 5,7%.
Poslednji put se ovim plemenitim metalom trgovalo 24,02 USD po unci, uz stopu inflacije od 6,5%.
- Srebro je u nestašici i postoji značajno smanjenje dostupnih fizičkih zaliha u fizičkim centrima Njujorka i Londona, više nego što se vidi u zlatu - rekao je Niki Shiels , rukovodilac strategije za metale u kompaniji za plemenite metale MKS Pamp.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR