Glas Javnosti

Srbinu se plata stalno povećava: ČITA MEJLOVE ZA 1.600 EVRA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pravi srećnik radi efektivno dva sata i na kraju meseca ima prepun novčanik.

Da je internet pun različitih, neki bi rekli banalnih, poslova koji su za naše standarde i više nego dobro plaćeni, nije novost. Na pamet prvo padaju poslovi iz kreativne industrije, gde frilenseri za pola standardnog radnog vremena, ako imaju zavidne veštine, mogu da inkasiraju i nekoliko prosečih plata u Srbiji. Ipak jedan oglas je pravi biser.

Malo je reći da je ovom čoveku upala sekira u med i koji je za manje od 2 sata efektivnog rada dnevno plaćen čak 1.600 dolara mesečno!


Kako priča frilenser A.Š. (29), reč je o prostom čitanju mail-ova korisnika jedne platforme i njihovom daljem prosleđivanju timu za analizu.

– Na jednom stranom sajtu za oglašvanje poslova u IT-u, prijavio sam se na developer poziciju koja je zahtevala posebno znanje programskih jezika i „framework-a“ koje igrom slučaja znam. Vrlo brzo nakon prijave za posao, stigao mi je mejl iz kompanije da je pozicija popunjena i da imaju drugačiju ponudu za mene, kaže naš sagovornik.

Iz kompanije su mu ponudili, kako kaže, neprogramersku opciju ali ništa manje dobro plaćenu, piše Blic.

– Na sastanku, za koji sam mislio da će biti ozbiljan intervju, vlasnici kompanije su mi vrlo neobavezno obučeni, i nonšalatni u ponašanju, objasnili šta podrazumeva pozicija „OP Data Analyst“, i na koji način ću ja pomagati „Data“ analitičarima. Kako su mi istakli, s’ obzirom da sam programer po vokaciji, i da poznajem jezike u kojima oni rade, istakli su da sam savršen za poziciju, dodaje naš sagovornik.

– Da se razumemo, kako je sam posao isuviše komplikovan da bi ga sada ukratko objasnio, moje zaduženje je da čitam e-mail-ove i prosleđujem njihovom timu analitičara na adresu. Da, 8 sati dnevno sedim ispred inboksa, pročitam ukupno 5 mejlova, i prosledim u proseku 2/3. Tehničko znanje koje imam čini posao prelakim, ali i da ga nemam ovo svako može da savlada za nedelju dana, kaže on i dodaje da je za taj posao plaćen 1.600 evra plus 5 odsto povećanja godišnje zbog inflacije.


Rade kad i koliko hoće

Prema definiciji, frilenseri su ljudi koji rade za određene kompanije ili platforme preko interneta, ali nemaju ugovor o zaposlenju. Rade od kuće, ne plaćaju porez, rade kad i koliko žele. Bave se različitim oblastima od programiranja do onlajn nastave. U pitanju su najčešće osobe koje su završile fakultete, a nisu mogle da nađu posao u svojoj struci, takođe, žele dobru zaradu ili im više odgovara princip „sam svoj gazda“. Zarade su veće u odnosu na prosečne plate u Srbiji. Prosek je 700-800 evra, ali mogu preći i preko 3000 evra mesečno.

Frilenseri su najčešće mlade osobe starosti od 25 do 35 godine, ali se povećava broj osoba starijih od ove granice. Najviše ih privlači dobra zarada i fleksibilno radno vreme. Dovoljan im je laptop, mogu da rade iz kafića, sa plaže ili od kuće jer nisu zaposleni u određenoj kompaniji. Jedino što im je potrebno je pristup internetu. Tu na različitim platformama prodaju svoje usluge i rade projekte koje su sami odabrali.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR