Glas Javnosti

SRBIJI NE TREBA NOVAC OD MMF-A: Veći prihodi od PDV-a, država preuzima teret povećanja minimalca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prihodi od PDV su u Srbiji, prema poslednjem preseku, veći od planiranih za 1,6 milijardi dinara, izvavio je Ministar finansija Siniša Mali.

Povećanje prihoda od PDV-a Mali tumači kao trend oporavka privrede, "koji smo videli u julu i avgustu".

On je naveo da raste i uvozni PDV i da to pokazuje da privredna aktivnost raste, što nam daje sigurnost.

Mali kaže i da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni guraju rast bruto domaćeg proizvoda.

- Ne odustajemo od projekta Srbija 2025. Nastavljaju se radovi na autoputu Preljina-Požega, krenuli su radovi na Moravskom koridoru, a počinje da se gradi i brza saobraćajnica Beograd-Zrenjanin - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, dolazak Američke razvojne agencije, koja ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, garantovaće atraktivnost i sigurnost budućih investicija.

Mali je rekao da se trenutno radi na rebalansu ovogodišnjeg budžeta i na budžetu za narednu godinu.

- Naš budžet naredne godine treba da bude s jedne strane razvojni, a s druge strane da obezbedi davanja, o čemu ćemo razgovarati i sa Međunarodnim monetarnim fondom od 5. do 16. oktobra - kazao je Mali i dodao da nam u ovom trenutku nije potreban novac od MMF.

Mali je ponovio da će penzije od januara nominalno biti uvećane za 5,9 procenata, što znači da će njihov realan rast biti četiri i po odsto, dodavši da za to u budžetu ima novca.

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6 odsto, Mali je ponovio da će država na sebe preuzeti najveći teret tog povećanja.

- Istovremeno, povećali smo i neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 dinara. Umanjili smo pritisak na poslodavce i preuzeli na sebe teret povećanja. To vuče i rast ostalih zarada. Paralelno, smanjujemo i opterećenje na zarade. Pre dve godine opterećenje je bilo 63 odsto, a sada je 61,2 procenta. Za 0,6 odsto smo ove godine dodatno smanjili to opterećenje - precizirao je Mali.

(Glas javnosti/Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR