Glas Javnosti

SRBIJI je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 ODSTO ISPOD PROSEKA EU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 odsto ispod proseka EU, pokazuju podaci zvanične evropske statistike.

Među zemljama članicama EU najveći BDP po stanovniku ima Luksemburg, a najmanji – Bugarska.

Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je danas da se BDP po stanovniku, mera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU.

U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139 odsto iznad proseka EU, a iza njega su Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU – Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod proseka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

Podaci za Luksemburg se delimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja gde imaju stalno prebivalište.

Visok BDP po stanovniku u Irskoj može se delimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje poseduju intelektualnu svojinu.

Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od proseka EU, za 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto.

Od zemalja kadnidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska, za 27 odsto manji od proseka EU, a iza nje je Crna Gora (48 odsto ispod proseka).

U Severnoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od proseka EU, a u Albaniji i BiH za 65 odsto.

U Srbiji se razlika u odnosu na prosek EU postepeno smanjivala od 2013. kada je bila 59 odsto.

Glas javnosti /B07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR