Glas Javnosti

SRBIJA ZARAĐUJE OD KUKURUZA I PŠENICE ALI SPREMNA I ZA DFC: Nedimović ne da 'Džonu Jovanoviću da spava'

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ova godina će za BDP u poljoprivredi biti odlična, očekuje se novac od kukuruza i pšenice, a spremni su i prvi projekti za DFC, najvljuje aktuelni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Mi smo DFC-u ponudili konkretno tri projekta, jedan se tiče tzv. startapova za mlade poljoprIvrednike, drugi je o ženama u poljoprivredi, treći je priča o prehrambenoj industriji, koja predstavlja nadgradnju svega što već radimo. Ovaj program DFC se uklapa u ono što Vlada Srbije svakako planira. Džon Jovanović neće moći da spava od naših predloga - rekao je on.

Kada je reč o agroturizmu, Nedimović kaže da mi već imamo dva projekta kroz koje se razvija agroturizam.

- Trenutno dajemo 20.000 evra za one koji žele da se bave time. Definitivno je to stvar oko koje ćemo moći da se okupimo u budućnosti. Turizam sam po sebi ne znači ništa ukoliko neko ne popije i ne pojede ništa, a mi, hvala bogu, toga imamo dosta. Kada imate jedan turistički kapacitet, za njega neko mora da proizvede sir, da ispeče hleb, napravi nešto slatko - kaže ministar.

Kako kaže, spremno očekujemo ovu priču sa finansijama.

- Potpuno sam siguran da u godinama koje su pred nama neće biti više reč samo o beogradskom i novosadskom turizmu - rekao je Nedimović.

On ističe da se dosta trguje u sektoru voćarstva i da Ministarstvo poljoprivrede insistira na diverzifikaciji tržišta. Kada je reč o otkupnim cenama poljoprivrednih dobara, Nedimović navodi da je cena soje 43 dinara, suncokreta 37 dinara.

- Ova godina je za BDP u poljoprivredi odlična. Ove godine ćemo mnogo novca zaraditi od kukuruza, pšenice. Činjenica je da će Srbija ove godine imati dobre prinose i cene. Iako su neki analitičari požurili da kažu da će biti problema, to se samo odnosi na nekoliko sela u kojima nije bilo kiše, U globalu gledano, situacija je dobra - zaključio je Nedimović.

(Glas javnosti/Prva)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR