Glas Javnosti

SRBIJA SE PONOVO VRAĆA U AFRIKU: Novi poslovni projekti u planu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predstavnici egipatske poslovne zajednice iskazali su na današnjem sastanku u Privrednoj komori Srbije veliko interesovanje za saradnju sa našim kompanijama iz svih sektora, a imajući u vidu opsežne planove Vlade Egipta sadržanim u "Viziji 2030", koji podrazumevaju ozbiljnu diversifikaciju egipatske ekonomije i implementaciju velikih infrastrukturnih projekata, navedeno je na sajtu PKS.

Egipatska ekonomija, inače, druga najjača privreda u arapskom svetu posle Saudijske Arabije, najvećim delom se oslanja na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.
Prirodni resursi koje Egipat poseduje su nafta, prirodni gas, ruda gvožđa, fosfati, mangan, krečnjak, gips, talk, azbest, olovo, retke zemljane rude, cink. Poljoprivredni proizvodi koji se pretežno gaje u Egiptu su pamuk, pirinač, kukuruz, pšenica, pasulj, voće, povrće. Uobičajeni industrijski proizvodi i delatnosti su tekstil, prerada hrane, turizam, proizvodnja hemikalija, građevinarstvo, proizvodnja cementa, metali, piše Ekapija.



Egipat je afrička država sa možda najvećim obimom potencijala za povećanje razmene sa Srbijom. Kada je reč o, na primer, sektoru poljoprivrede, mogućnosti za dalju saradnju vide se u izvozu domaće sveže jabuke, šljive i breskve, kao i prerađevina, poput džemova i sokova.
Podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), pokazuju da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom u prošloj godini iznosila 79,7 mil USD, što je smanjenje od 22,4% u odnosu na 2020. godinu kada je ukupna razmena bila 102,8 mil USD.

S druge strane, u prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena povećana je za više od 72%, u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoz iz Srbije na tržište Egipta beleži povećanje veće od 100%, kao posledica povećanog izvoza namenske industrije. Uvoz je, takođe, povećan za gotovo 50 procenata, što je posledica većeg uvoza uree i kalcijum fosfata.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR