Glas Javnosti

Srbija priznala BITKOIN – danas stupio na snagu ISTORIJSKI ZAKON O DIGITALNOJ IMOVINI

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji je danas na snagu stupio Zakon o digitalnoj imovini i poslovanju, čime je, između ostalog,  omogućena i trgovina virtuelnim, takozvanim, kriptovalutama, među kojima je najpoznatija Bitkoin.

Time je naša zemlja poslala jasnu poruku svetu da smo postali, među prvima u svetu, država finansijske tehnologije - FinTech  (Financial Technology) u kojoj je obezbeđen zakonski okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine, ističe Ministarstvo finansija u saopštenju na svom internet sajtu.


 
Srbija u “retkom klubu” zemalja


 
Ministarstvo ističe da smo svetu još jednom pokazali da Srbija ide u korak sa razvojem IT tehnologija, i da smo sa inovacijama  i promenama u digitalnom svetu postali deo rastućeg segmenta digitalne ekonomije i članica zaista retkog kluba zemalja koje su sveobuhvatno regulisale ovu oblast, a među kojima su, recimo, Francuska i Malta.


 
Regulisanjem ove oblasti dajemo šansu, pre svega, mladima da koriste nove, alternativne izvore finansiranja, koji su sada zakonski regulisani, pa ih i na taj način možemo zadržati u Srbiji kako bi u svojoj zemlji mogli da ostvare svoje poslovne, inovativne ideje.

 

Lakše finansiranje za inovativne kompanije


 
U Ministarstvu finansija dodaju, da će regulisanje ovog pitanja mnogim inovativnim preduzećima omogućiti lakše finansiranje.

Suština je, kako objašnjavaju poznavaoci ove oblasti, da ako dobijete bitkoin na poklon morate i da platite porez. Nova obaveza predviđena je pomenutim zakonom i to je još jedan porez o kome bi građani trebalo da povedu računa.
 
Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene, ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom.

 

Postoje dve vrste digitalne imovine i to virtuelna valuta i digitalni token. Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova. Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

Zakonom se u vezi sa pitanjem izdavanja digitalne imovine, uvodi institut „belog papira“, koji u skladu sa međunarodnom praksom, predstavlja dokument koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke koji omogućavaju investitorima da donesu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu. 

Кada su u pitanju pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom, Zakonom se uvodi institut dozvole, kao i minimalni osnovni kapital koji je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtev za dobijanje dozvole radi vršenja usluga povezanih sa digitalnom imovinom. 

 

Narodna banka Srbije i Кomisija za hartije od vrednosti su određeni kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR