Glas Javnosti

SRBIJA OD EXIT-A FINO ZARADI: EXIT privredi Srbije doneo gotovo 250 mil EUR

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

EXIT je izdanjem 2023. godine privredi Novog Sada i Srbije doneo novih 21,2 mil EUR, pa je ukupni ekonomski doprinos festivala od osnivanja do danas nastavio da raste i dostigao gotovo 250 mil eura.

Podjednako važna kao i milionski doprinosi domaćoj privredi Srbije jeste međunarodna promocija Novog Sada i Srbije, koja traje pre, tokom i nakon EXIT festivala. Vrednost ove promocije je nemoguće izmeriti novcem. Svake godine, već više od dve decenije, posetioci, izvođači i najprestižniji globalni mediji sa Petrovaradinske tvrđave nose i šire svetom neverovatne utiske, koji se odnose na nesvakidašnje gostoprimstvo i saradnju, jedinstvenu festivalsku lokaciju, visok nivo organizacije festivala i muzičkog programa, ali i turističku ponudu i lepote Novog Sada i Srbije.
Ovog jula EXIT je posetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja sveta, a prema istraživanju TIM Centra, 36,7% njih je bilo prvi put u Novom Sadu. Broj posetilaca koji nisu iz Srbije iznosi 65%. Čak 83,5% ispitanika je u ovaj grad došlo baš zbog festivala, što je jasan pokazatelj da EXIT Novi Sad i Srbiju pozicionira na odlično mesto globalne turističke mape.

Najviše inostranih gostiju bilo je iz Austrije, Nemačke, Rusije, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Francuske, dok u regionu prednjače Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Na Petrovaradinsku tvrđavu ove godine je došlo 46,6% potpuno novih posetilaca, a posebno raduje podatak da je Novosađanki i Novosađana ove godine na festivalu bilo skoro dvostrukoviše nego prošle godine.
Posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 567 EUR, što je povećanje za 18 EUR u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Evrope su trošili u proseku 873 EUR – 52 EUR više nego prošle godine, dok je prosečna potrošnja posetilaca iz Istočne Evrope na festivalu iznosila 624 EUR. Posetioci van Evrope prednjače sa ukupnom potrošnjom od 893 EUR.
Prosek godina posetilaca koji su učestovali u anketi je 25,5 godina, skoro identično kao prošle godine (25,7). Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 77% publike – isto kao na prethodnom izdanju. Zaposlenih je bilo 56%, a studenata 35%.

I tokom ovogodišnjeg izdanja veliki naglasak stavljen je na mentalno zdravlje, kako porukama podrške i osnaživanja koje su se mogle videti svuda po Petrovaradinskoj tvrđavi, tako i radom Centra SRCE i početnim aktivnostima u okviru kampanje "Živi uživo". U tom smislu, ove godine tokom razgovora s posetiocima istaknuta su pitanja koja se odnose na mentalno zdravlje i digitalnu zavisnost. Veoma je značajan podatak da 81% ispitanika oseća da EXIT pozitivno utiče na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanje je pokazalo da ispitanici dnevno koriste telefon 4,6 sati u proseku, što je još jedan razlog za povećanje svesti o razmeri digitalne zavisnosti, na čemu će EXIT aktivno nastaviti da radi.
Istraživanje je rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.393 posetilaca EXIT festivala, tokom njegovog trajanja. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, a radno angažovani na festivalu su izuzeti iz istraživanja.


Glas javnosti/ T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR