Glas Javnosti

SRBIJA NAPREDOVALA: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba u iznosu od 26,4 mlrd EUR, "što je 4,5% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine".

- Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom. Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena roba i usluga u 2023. godini biti veća od 80 mlrd EUR. Dodatno, uspeli smo da u jednoj ekonomski jako izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31% u poređenju sa istim periodom prethodne godine - naveo je Momirović, prenelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.
Kada je reč o izvozu roba, naveo je on, glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, i dodao da je Srbija uspela da sa CEFTA-om ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 mlrd USD.

Momirović je kazao da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
- Zemlje članice Evropske unije čine oko 60% ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom. Naravno, mi intenzivno pregovaramo i sa Egiptom i UAE, gde očekujemo da ćemo u 2024. godini sa obe ove, strateški važne zemlje, imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini - naveo je Momirović.
On je rekao da najveći suficit u trgovini robama Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 mlrd EUR na nivou procene za celu godinu.


Glas javnosti/ B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR