Glas Javnosti

SRBIJA LOKOMOTIVA RAZVOJA TEHNOLOGIJA : Postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na trećoj godišnjoj konferenciji Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), koja je 21. i 22. novembra održana u Tokiju, Srbija je postala član ove prestižne međunarodne organizacije.

Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je nastalo 2020. godine na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona i kanadskog premijera Džastina Trudoa, uz podršku G7 i OECD.

Prva konferencija održana je u Kanadi (virtuelno, zbog pandemije kovida 19), a naredna 2021. u Parizu. Tom prilikom, predsedniku Makronu je uručen godišnji izveštaj o radu organizacije čiji su osnivači Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Indija, Italija, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Republika Koreja, Singapur, Slovenija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Njima su se 2021. pridružile Belgija, Češka, Danska, Izrael, Holandija, Poljska i Švedska, a ove godine Turska, Argentina, Senegal i – Srbija piše Politika

"Članice GPAI ne postaju sve zemlje koje podnesu zahtev za prijem. Prošle i ove godine nekoliko njih je odbijeno, jer nisu prošle gusto sito od nekoliko desetina stručnih pitanja koja se tiču razvoja IT sektora i veštačke inteligencije (VI) u nacionalnim okvirima", kaže Stefan Badža, savetnik u kabinetu premijerke Ane Brnabić, ključni igrač tima koji je sa uspehom okončao proces prijema Srbije u Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju.


Naša zemlja je pismo o namerama poslala u junu, a pored zadovoljavajućih odgovora na pomenuta stručna pitanja, uzdala se u još nekoliko aduta. Kako objašnjava Badža, prethodnih meseci bili smo vrlo aktivni u radnim grupama Saveta Evrope i Uneska koje se bave veštačkom inteligencijom, što smo predočili GPAI, uz podatke o saradnji koje smo na tom polju imali sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Republikom Korejom. Osim toga, pojedini predstavnici Singapura, Koreje i Italije u GPAI, koji su nam bili partneri u VI projektima, ličnim preporukama su podržali kandidaturu Srbije. Široku podršku smo obezbedili i angažovanjem naše diplomatije, ističe Badža.

"O prijemu u GPAI članice odlučuju konsenzusom, tako da to što niko nije bio protiv ima i značajnu političku težinu. Velika je stvar što su tehnološki i ekonomski najrazvijenije države prepoznale dosegnuti nivo i potencijal Srbije u oblasti VI. Sada, kao članica, imaćemo privilegiju da budemo u toku s najaktuelnijim dešavanjima koje se tiču ove sfere, bićemo uključeni u oblikovanje i donošenje odluka. Namera nam je da aktivno delujemo, nije nam stalo do članstva radi članstva", naglašava Stefan Badža.

Prema njegovim rečima, biće korisno da "iz prvog reda" pratimo kako će se razvijati regulativa koja se tiče VI, budući da Srbija najviše IT usluga izvozi u SAD, Veliku Britaniju i EU, koje su članice GPAI. A i za firme iz tih zemalja koje kod nas posluju značajno je to što sarađujemo s njihovim matičnim državama u formiranju regulative i politika.

"Mi ćemo naredne nedelje izaći s predlogom preporuka za razvoj veštačke inteligencije u Srbiji. Bićemo prva zemlja u Evropi koja će imati takav dokument na nivou države", ističe Badža.

Najavljeni pionirski iskorak nije iznenađenje, s obzirom na to da je Srbija još 2019. usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije, samo dve godine nakon što je to prva u svetu učinila Finska. A prema parametrima koji pokazuju u kojoj meri je vlada neke države spremna da koristi VI u svom radu i u pružanju javnih usluga, Srbija je za 2021. rangirana na 52. mesto među 172 zemlje. Istraživanje koje je krajem prošle godine sproveo Unesko pokazalo je da smo među svega 11 zemalja koje su lekcije o veštačkoj inteligenciji uvrstile u nastavne programe državnih osnovnih i srednjih škola. Uz to, u specijalizovana IT odeljenja pohađa više od 1.000 učenika, što je skoro dva odsto srednjoškolaca.

"Odgajamo generacije koje se neće plašiti novih tehnologija, već će ih široko koristiti i unapređivati. To su plodovi koje ćemo početi da ubiramo za desetak godina. Već sada, kroz kurseve na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu obučavamo državne službenike sa mogućnostima veštačke inteligencije. I veliku pažnju posvećujemo etičkom aspektu, jer je vrlo važno da tu tehnologiju organi uprave koriste na odgovoran način. Takve kurseve ponudićemo i privrednicima", zaključuje Stefan Badža, savetnik u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

U skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije za period 2020–2025, Vlada Srbije je u martu prošle godine osnovala Istraživačko-razvojni institut za proučavanje primene VI u različitim oblastima. Sedište prve naučne ustanove te vrste u ovom delu Evrope je u Novom Sadu, a ima i kancelarije u Beogradu i Kragujevcu. Osim izvrsnosti u naučnoistraživačkom radu, jedan od glavnih zadataka instituta je da prenese svoja znanja privredi, ali i da bude "inkubator" startap kompanija i rasadnik kadrova. U svojim redovima trenutno ima 40 istraživača, njih desetak s međunarodnim iskustvom. Institut je i značajan partner našoj državi u projektima koji se tiču primene veštačke inteligencije, a na njega mogu da se oslone i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji.

"U današnjem svetu VI je jedna od najuticajnijih tehnologija, jer utiče na rast privrede, otvaranje novih radnih mesta i podršku inovacijama", kaže Dubravko Ćulibrk, direktor Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Kako ističe, na ovom polju izuzetno je značajna međunarodna saradnja, kako bi se istraživanja olakšala, a projekti unapredili.

"Upravo zato očekujem velike dobiti od Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju. Članstvo Srbije u toj organizaciji je snažan podsticaj primeni VI u našoj zemlji, kao i prilika da sa razvijenim državama sveta oblikujemo globalni VI ekosistem koji osigurava odgovoran razvoj veštačke inteligencije i njenu primenu za opštu dobrobit", poručuje Ćulibrk.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR