Glas Javnosti

Srbija jedina zemlja u regionu koja je povećala proizvodnju mesa ovaca i koza

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, populacija sitnih preživara (ovce i koze) u zemljama Zapadnog Balkana smanjuje se prethodnih godina, te je drastičan pad uočen između 2018. i 2022.

Međutim, podaci FAO pokazuju i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je u prethodnih 15 godina povećala proizvodnju mesa malih preživara.
Bogdan Cekić, istraživač na Odeljenju za istraživanja i razvoj u oblasti ovčarstva i kozarstva u Institutu za stočarstvo kaže da se tačan broj grla ovaca i koza u Srbiji ne može znati, jer govorimo o živim bićima i brojno stanje se menja na dnevnom nivou, ali i da broj koza beleži najdrastičniji pad kada su u pitanju domaće životinje.


- Na osnovu zvaničnih podataka, ukupan broj koza u Srbiji je 149.558. Ova vrsta domaćih životinja beleži najdrastičniji pad što se brojnog stanja tiče, tako da je u odnosu na 2018. godinu utvrđen pad od 31,5%. Od navedenog broja životinja, najvećim delom (61.250 grla) se gaje na teritoriji južne i istočne Srbije. Ako želimo da budemo još precizniji, najviše koza je evidentirano u Pčinjskoj oblasti - kaže Cekić.
On ističe da, što se tiče ovčarstva, zvanični podaci ukazuju na broj od 1.702.682 grla.
- Najveći broj ovaca gaji se na teritoriji Šumadije i zapadne Srbije (1.039.046 grla), a još preciznije najveći broj ovaca evidentiran je u Zlatiborskoj oblasti, koja uključuje i Peštersku visoravan kao tradicionalno jako uporište ovčarske proizvodnje. Ako zanemarimo broj košnica (čija je trenutno ekspanzija), ovčarstvo je grana stočarstva u Republici Srbiji kod koje je utvrđeno najmanje smanjenje broja životinja, budući da u odnosu na pomenutu, 2018. godinu, smanjenje je od nekih 5% - istakao je Cekić.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR