Glas Javnosti

SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA GRADE HIDROELEKTRANE I AERODROM: Bošnjaci i Hrvati ocenili da je ovo 'grub napad na suverenitet BiH' (VIDEO)

Ekonomija
Autor:

Srbija i Republika Srpska gradiće zajedničkim snagama tri hirdocentrale u u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost 520 miliona evra i aerodrom u Trebinju.

S druge strane predstavnici Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) su ocenile da je potpisivanje zajedničke izjave predsednika vlada Srbije i Republike Srpske o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" "grub napad na suverenitet Bosne i Hercegovine".

Zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale potpisali su u Banjaluci premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Tri hidroeletrane bi činile budući hidroenergetski sistem "Gornja Drina", a prvi bi bio "Buk Bijela".
Brnabić je rekla da su Srbija i RS osnovale zajedničko preduzeće za izgrdanju tri hidroelektrane, u kojem je Elektroprivreda Srbije većinski vlasnik sa 51 odsto, a ostalo ima Elekroprivreda RS.

Premijerka Srbije je rekla da je to prvi od dva strateška zajednička projekta RS i Srbije u ovoj i sledećoj godini, a da će za drugi - izgradnju aerodroma u Trebinju, do kraja godine Srbija dati iz budžeta 30 miliona evra.

Najavila je da će u izgradnju aerodroma u Trebinju Srbija uložiti ukupno 51 milion evra, a da bi prvi letovi s tog aerodroma grebalo da budu već 2022. godine.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da je šest godina potrebno za izgradnju HE "Buk Bijela" snage 180 megavata, i da će koštati 200 miliona evra.

- Radi se o projektu 'zelene energije' koji će omogućiti ekonomski rast i RS i Srbije", rekao je Višković i dodao da će centralama upravljati ;zajedničko preduzeće čime su "izbegnuti komplikovani procesi javnih nabavki - ocenjuju potpisnici.

Višković se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije zbog tog projekta, kao i drugih koje većinski finansira Srbija, poput deonice puta Rača-Bijeljina.

Preduzeće "HES Gornja Drina" nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine spajanjem firmi "Hidroelektrana Buk Bjela" i "Hidroelektrane Foča i Paunci".

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u "HES Gornja Drina" mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede Srpske "iz senke".

Izjava potpisana u Banjaluci o HES "Gornja Drina" zasniva se na odredbama Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, kojima su sve reke na teritoriji tog entiteta, uključujući i Drinu, proglašene za "unutrašnje vode RS".

SDA je saopštila da je to "nevažeća zakonska odredba" koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već proglasio neustavnom i poništio, objasnivši da "reke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država" - BIH.

SDA je ukazala da to što je premijerka Srbije Ana Brnabić, uprkos odluci Ustavnog suda BiH, danas potpisala "protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom BiH sa entitetskim premijerom kao neovlašćenim organom, predstavlja grubo nepoštovanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti BiH".

Demokratska fronta (DF) je takođe ocenila da je pokušaj realizacije projekta "Gornja Drina" u potpunosti protivpravan čin "kojim vlasti Srbije pokazuju da ne poštuju suverenitet BiH".

"Republika Srbija već od ranije duguje državi Bosni i Hercegovini milijarde maraka po osnovu bespravnog korišćenja hidropotencijala reke Drine. Nastavak pljačke javnih dobara BiH putem nelegalnih i protivpravnih entitetskih rešenja neće biti moguć", upozorila je ta stranka.

(Glas javnosti/Agencije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP