Glas Javnosti

SRBIJA „PLUTA“ NA BESPLATNOJ ENERGIJI: Vruća voda neiskorišćen potencijal

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Geotermalni izvori su najneiskorišćeniji resurs Srbije i to ukazuje na nedostatak energetske strategije, mada ima i lokalnih pozitivnih primera

Srbija leži na besplatnoj energiji a skupo plaća uvozne energente, kažu stručnjaci i dodaju je je aktuelna energetska kriza trenutak kada bi trebalo da se zapitamo kako ćemo iskoristiti toplu vodu iz zemlje, piše Euronews Srbija.

Profesor Dejan Milenić sa Rudarsko geološkog fakulteta smatra da je jedna od retkih dobrih stvari našeg geografskog položaja - geotermalni potencijal. Srbija se nalazi na kontaktu dve velike geotektonske ploče, gde je dubina zemljine kore vrlo plitka i predisponirana je ogromnim geotermalnim potencijalom.

- Radili smo studije koje su pokazale da cela Srbija danas ima instalisanih oko 20.000 megavata toplotnih kapaciteta iz drugih vidova energije, a samo iz podzemnih voda i geotermalnih resursa sasvim sigurno se može eksploatisati i do 5.000 megavata. Dakle, skoro jedna četvrtina toplotnih potreba u energiji bi se mogla dobiti na ovaj način - kaže Milenić za Euronews Srbija.


Dva su načina korišćenja geotermalne energije - direktno zagrevanje domova toplom vodom iz zemlje ako je ona temperature veće od 30 stepeni i što zahteva dublje bušotine, ili upotrebom toplotnih pumpi kada je temperatura resursa ispod toga.

Upotreba toplotnih pumpi podrazumeva pored korišćenja hidrogeotermalne energije i mogućnost korišćenja petrogeotermalne energije suve stenske mase.

U Srbiji samo 5.000 objekata koriste geotermalnu energiju za zagrevanje, od kojih se više od 1.000 nalazi u Beogradu.

Kako piše Bloomberg Adria, „Beogradske elektrane“ su nedavno raspisale tender da se na 18 toplana u prestonici uradi detaljno istraživanje geotermalnih potencijala do 5.000 metara, odnosno temperature do 150 stepeni. Istraživanje radi Rudarsko-geološki fakultet.

Bogatić "juri" Segedin

Opština Bogatić uz pomoć termalne vode temperature 75 stepeni, već sada već četvrtu sezonu greje 15.000 kvadrata u osam javnih ustanova. Na putu je da postane srpski Segedin, mađarski grad u kome se trećina grada greje na geotermalnu energiju. Među javnim ustanovama koje koriste ovaj vid grejanja je i Mačvanska srednja škola, gde više đaci prvog dana rada u sedmici ne moraju da nose najdeblje džempere koje imaju.
Ovim načinom grejanja Bogatić uštedi 100.000 do 150.000 evra na godišnjem nivou, a ističu i ekološki aspekat, odnosno manju emisiju štetnih gasova. Planiraju da ovako toplifikuju još četiri javna objekta.

- Ta studija biće gotova do kraja februara, i ako budemo imali dobre rezultate, već sledeće godine možemo očekivati prva bušenja u Beogradu. I druge opštine i gradovi u Srbiji zainteresovani su za korišćenje geotermalne energije, među kojima su Pančevo, i generalno ceo Južni Banat, zatim Bečej, kao i  toplana u Nišu. To je jedan poseban vid korišćenja geotermalne energije. Hoćemo ovaj resurs da ubacimo u daljinski sistem grejanja, to više nisu individualna domaćinstva, hoteli, objekti, već je reč o ozbiljnim projektima, poput već realizovane geotoplane u Bogatiću i najavljene na Zlatiboru u Čajetini - rekao je Milenić.

Prema istraživanjima Rudarsko-geološkog fakulteta, Novi Beograd je jedna od najperspektivnijih lokacija u Beogradu za razvoj geotermalne energije.



- Geotermalne vode su vrlo plitko, već na 30 do 40 metara i odlikuju se povišenom temperaturom. U zimskom periodu, usled efekta toplotnog ostrva, temperatura podzemnih voda je između 15 i 17 stepeni. Završen je projekat zagrevanja buduće autobuske stanice na Novom Beogradu na geotermalnu energiju - napominje Milenić.

Izvor: 24 sedam

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR