Glas Javnosti

SRBIJA DOBIJA SVOJU KRIPTOVALUTU? Ovoliko će vredeti, ZVAĆE SE PO JEDNOM KNEZU, a NARODNA BANKA ODMAH DEMANTOVALA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nakon velikog uspeha Bitkoina, i Srbija, sudeći prema nekim natpisima, dobija svoju kriptovalutu koja će se zvati Lazar, po knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Ipak, Narodna banka Srbije, odmah je reagovala na vest saopštenjem da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnet.

Prema pisanju pojedinih portala, Vladimir Pavićević, broker i magistar ekonomskih nauka iz Jagodine, izdavalac je digitalne valute Lazar koja je vezana za dinar, sa kursom 1 DVL = 0,0001 dinar.

On je oglasio je inicijalnu ponudu za kupovinu ove digitalne valute po osnovu prethodnog upisa. U pitanju je emisija 7.700.000.000 pojedinačnih jedinica DVL, a ukupna emisiona vrednost DVL iznosi 7.700.000 dinara (65.254 EUR).

Kako je navedeno na sajtu digitalne valute Lazar, ona će se nuditi na prodaju putem oglasa u štampanim i elektronskim medijima, u količini koja je umanjena od ukupne količine digitalne valute "Lazar".

Reč je o, objašnjava izdavalac, nadoknadi usluga sticaocima digitalne imovine licima koja "rudare" ovu digitalnu imovinu po osnovu Zakona o digitalnoj imovini. Od ukupnog broja izdatih jedinica digitalne valute – "Lazar", odnosno od 7.700.000.000 jedinica, za proces tzv. "rudarenja" je predviđeno izdvajanje i prenos na sticaoce u količini do 2.200.000.000 "Lazara", piše eKapija.

Izdavalac navodi i da će u cilju širenja tražnje za DVL, do 2.500.000.000 jedinica ove valute pripisati novim korisnicima DVL bez naknade, tzv. "Lazareva česma".

Za slobodan upis i prodaju po osnovu upisa izdavalac je izdvojio 3.000.000.000 jedinica DVL, po povlađćenoj, emisionoj ceni od 0,001 dinar za jedan DVL. Minimalni iznos za prijavu kupovine određuje se u iznosu od 10.000 dinara i maksimalnom iznosu od 100.000 dinara.

Kako je navedeno u tekstu oglasa, upis zainteresovanih investitora za kupovinu DVL vrši se do 14. jula 2021. godine, prijavom na mejl adresu izdavača. Izdavalac se obavezuje da investitorima u DVL otvori tzv. "digitalni novčanik".

Napominje se i da će takozvano "sekundarno trgovanje" digitalnom imovinom biti moguće kada se konstituišu i počnu sa radom pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Saopštenje NBS

Narodna banka Srbije (NBS) oglasila se povodom oglašavanja i izdavanja "prve srpske digitalne valute".

- Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srpska virtuelna valuta Narodna banka Srbije obaveštava javnost da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine, kao i da Narodnoj banci Srbije nije do danas podnet nijedan zahtev za davanje takvog odobrenja - navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini ("Službeni glasnik RS", br. 153/2020), a da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje. Posebno se skreće pažnja građanima da ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti celokupna uložena sredstva.

- Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spreči izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava - navodi se u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR