Glas Javnosti

SRBIJA BEZ VOZAČA : Nedostaje 12.000 vozača, slede obuke za vozače

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

GIZ-a se navodi da otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozač


Transportnoj industriji Srbije prema procenama predstavnika poslodavaca nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, a Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) je sa transportnim preduzećima organizovala program obuke za ovo deficitarno zanimanje, saopšteno je iz GIZ-a.

Navodi se da je u toku 2021. godine, zahvaljujući između ostalog i ovom programu obuka "Od početnika do profesionalnog vozača" broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom povećan za 238 prenosi Biz Telegraf.

Prema rečima generalnog direktora Srbijatransporta Gorana Aleksića, iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jedna od prepreka za one koji žele da se njime bave, su strogi uslovi licenciranja kao i visoka cena obuke.


U saopštenju GIZ-a se navodi da otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači, registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR