Glas Javnosti

SPOLJNOTRGOVINSKA LOKOMOTIVA SRBIJE: Privreda Šumadije beleži najviši suficit

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Privreda Šumadijskog upravnog okruga u prvih deset meseci ove godine ostvarila je najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u iznosu od preko 315 miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga u istom periodu dostigla je 1,584 milijardi dolara uz izvoz od 949,3 miliona evra.

"Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede u prvih deset m,eseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine", istakao je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog upravnog okruga Predrag Lučić.

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, električni aparati za uključivanje/isključivanje ili zaštitu električnih strujnih kola, integrisana elektronska kola i mikrosklopovi, delovi šinskih vozila, nameštaj i pribor za motorna vozila, navodi PKS.

Najveći izvoz ostvaren je u Italiju (izvoz u Italiju je 25,5% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Poljsku, Slovačku, Češku, a značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje, dodaje se u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR