Glas Javnosti
posta

ŠOKANTNO POSKUPLJENJE KREDITA: Paprena cena zamrzavanja rata, građani u šoku

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina građana koji su imali kredite u bankama prihvatila je opciju moratorijuma tokom 2020.godine.

Da je odluka o prihvatanju moratorijuma zapravo otežavajuća okolnost ispostavilo se nakon pet meseci kada je moratorijum ukinut. Pauza u otplaćivanju kredita bila je dobra olakšica u vreme vanrednog stanja kada su mnogi ljudi smanjeno radili ili ostajali bez posla, ali ta će odluka građane koji su prihvatili ovu mogućnost dodatno koštati sve dok ne isplate kredite.

Konkretno, ako je neko uzeo kredi od 5.000 evra sa mesečnom ratom od 10.000 dinara, uz moratorijum iz 2020.  danas će za to morati da plaćaju 400 dinara mesečno više i tako sve dok ne otplate kredit, što znači da godišnje zbog toga plaćaju dodatnih 4.800 dinara. 

Ko je uzimao kredit za stan i ima mesečnu reatu od 30.000 dinara njemu se mesečni iznos uvećava za 1.100 dinara što na godišnjem nivou doseže dodatni namet od skoro 100 evra. Građani koji su primetili ovo uvećanje kažu da im je iz banke jasno naznačeno da se radi o povećanju radi uzimanja opcije moratorijuma.

Narodna banka Srbije predvidela je ovu mogućnost bankama da nakon prestanka moratorijuma banke mogu svojim klijentima da obračunavaju kamatu na preostali deo otplate, pri čemu se taj period produžava za period moratorijuma.

Za moratorijum se 2020. godine, kada je ponuđen, odlučilo čak 94 odsto građanja i 92,9 odsto firmi.

Moratorijum je automatski odobravan svim korisnicima kredita, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom zajma morali su da se jave svojoj banci.

BONUS VIDEO: NE UMIREMO OD STAROSTI VEĆ NAS JEDU PARAZITI

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR