Glas Javnosti

Šokantne kazne za izdavanje stanova na dan bez registracije: Da li će to konačno prekinuti sivu zonu?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prednosti legalnog izdavanja stanova na dan uključuju mogućnost veće finansijske dobiti, transparentnosti i pridržavanja zakona koji regulišu ovu oblast.

U Srbiji se intenziviraju kontrole i pooštravaju kazne za nelegalno izdavanje stanova na dan. Ova praksa je postala popularnija jer pruža veću finansijsku dobit u poređenju sa mesečnim zakupom.

Cene variraju i zavise od lokacije, broja gostiju i kvaliteta smeštaja, pri čemu se neki stanovi mogu iznajmiti za oko 2.000 dinara po krevetu, dok luksuzniji smeštaji dostižu i do 35 evra po danu.

Finansijska dobitnost ovog posla privukla je mnoge vlasnike, što je rezultiralo povećanom ponudom stanova za izdavanje na dan.

Sa druge strane, država je povećala nadzor nad ovim segmentom tržišta. Vlasnici nekretnina koji žele da izdaju stan na dan moraju da se registruju i plaćaju porez, što je prepoznato kao mehanizam za suzbijanje sive ekonomije.


Stanodavci se suočavaju sa visokim kaznama ukoliko ne poštuju propise. Kazne za neprijavljivanje mogu dostići i do 800.000 dinara, dok su za izdavanje nekategorisanih stanova predviđene kazne od 150.000 do 350.000 dinara.

Da bi se smanjila nelegalna izdavanja, uveden je centralni informacioni sistem E-turista, koji omogućava pružaocima usluga da samostalno prijavljuju goste i vode evidenciju.

Prednosti legalnog izdavanja stanova na dan uključuju mogućnost veće finansijske dobiti, transparentnosti i pridržavanja zakona koji regulišu ovu oblast.

Na taj način, vlasnici nekretnina doprinose i regularnosti tržišta, izbegavajući potencijalne pravne komplikacije koje proizilaze iz nelegalnog izdavanja.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR