Glas Javnosti

SMEŠTAJ NE TRAŽE SAMO TURISTI: Izdavanje stana na dan unosan posao u Novom Sadu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prilikom dolaska u mesta koja posećuju mnogi turisti već odavno umesto hotela biraju stan na dan. U mnogim evropskim metropolama, turistički veoma atraktivnim destinacijama, ovakav vid ugostiteljske ponude postoji već dugo, a sve je popularniji i u našoj zemlji.

To je i razlog što je ponuda ove vrste ugostiteljske usluge sve veća i praktično da nema mesta u Srbiji gde taj vid ponude ne postoji. Naravno, najbolja je ponuda u najvećim gradovima koji nude i bogatu turističku ponudu - Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali sve više raste i u drugim mestima.
Tako su oni koji posećuju Novi Sad, a žele da iznajme stan na dan, u prilici da to učine veoma lako, jer je ponuda velika, raznolika i prilagođena različitim potrebama i dubini džepa. Cene iznajmljivanja stana na dan su različite i zavise od kvaliteta stana, ponude, lokacije, broja dana boravka, kao i broja gostiju. Dnevni zakup se kreće od oko 20 EUR pa i do 100 EUR, a menja se u skladu s brojem gostiju i brojem dana boravaka, odnosno što je više gostiju i što se duže ostaje, cena je povoljnija, iako ima i onih koji svoje prostore uvek izdaju po istoj ceni, bez obzira koliko je gostiju i koliko se dana boravi. Ipak, moglo bi se reći da se u Novom Sadu stan na dan najčešće može iznajmiti po ceni od oko 40 EUR dnevno, ali, naravno, ima i jeftinijih i skupljih varijanti.

Najam stana na dan svakako je povoljniji nego da se odsedne u hotelu, ali to nije ni jedini ni najvažniji razlog za to što se neko odlučuje da iznajmi stan. Naime, za iznajmljivanje stana na dan češće se odlučuju mlađe osobe, kao i one koje žele da boravak u gradu koji su posetili osete na spontaniji i opušteniji način. Međutim, važno je reći i da stan na dan ne biraju samo turisti, koji su, bez sumnje, najčešći zakupci stanova na kraće vreme, odnosno među zakupcima je i dosta poslovnih ljudi, kao i onih koji dolaze na lečenje.
Dakle, ponuda je dobra, a cena zakupa se menja u zavisnosti od broja dana i broja osoba. Najpovoljniji je zakup duži od 16 dana, a najmanje novca po osobi izdvaja se kada je u stanu najviše gostiju. Tako je, recimo, dnevni najam stana na Grbavici, u kojem može boraviti maksimalno šest osoba, 53 EUR. Taj iznos važi ukoliko u njemu borave jedna ili dve osobe, te je, ako ih je dvoje, po osobi dnevni najam 26,5 EUR. Ako stan zakupe tri osobe, dnevni najam ide na 65 EUR, što znači da je po osobi cena noćenja nešto malo viša od 21,5 EUR, najam za četiri osobe raste na 87 EUR, kada ih je pet na 107, a kad ih je šest dnevni najam dostiže iznos od 117 EUR dnevno, tako da je, uz pun kapacitet, noćenje po osobi oko 20 EUR, piše Dnevnik.
U ponudi je i stan za koji je dnevni najam 29 EUR - za jednu i dve osobe, dok će tri gosta najam istog stana platiti 34 EUR, odnosno nešto više od 11 EUR po osobi. Najam ze četiri osobe košta 39 EUR, odnosno noćenje po osobi iznosi manje od 10 evra. Ima, naravno, i mnogo skupljih stanova, kao i onih kod kojih je cena najma uvek ista, pa je za stan u užem delu grada dnevni zakup 85 EUR, bez obzira da li će u njemu boraviti jedna ili dve osobe.

Da je interesenata za ovu vrstu ugostiteljske usluge u Novom Sadu mnogo potvrđuje i to što su mnogi stanovi, posebno u centru grada, kao i oni više kategorije, već zauzeti i da je do kraja godine ostao tek koji slobodan termin. Ima i onih koji su već sad izdati za Novu godinu, ali i onih u kojem slobodnog termina nema do marta naredne godine.
To, naravno, ne znači da slobodnih termina za najam stanova na dan, čak i u centru grada, nema. Naprotiv, jer je u ponudi stan u samom centru grada za koji je dnevni najam za jednu i dve osobe 35 EUR, za tri osobe 40, četiri osobe 45 EUR, a za pet osoba 50, ukoliko se stan iznajmi na period do sedam dana, dok je uz duži najam iznos dnevnog zakupa manji, a slobodno je i mnogo drugih, veoma povoljnijih stanova.
Važno je reći i da se iznajmljivači trude da svoju ponudu što više prilagode zahtevima gostiju, pa je sve više onih koji obezbeđuju mesto za parkiranje, boravak kućnih ljubimaca. Treba reći i to da su gosti upozoreni da u stanu koji se iznajmljuje na dan ne mogu praviti slavlja i boraviti više osoba od onog broja za koji je stan registrovan.
Plaćanje
Oni koji žele da provedu novogodišnje praznike u Novom Sadu, zakupljujući stan na dan treba da budu spremni na više cene od onih koji sada važe jer dnevni najam u to doba godine može biti skuplji u rasponu od 50% pa do 150%, a stan se mora iznajmiti na najmanje tri dana. Što se tiče plaćanja - u nekim slučajevima potrebno je platiti deo zakupa prilikom rezervacije, negde to nije neophodno, neko vraća celokupan uplaćeni novac ukoliko se rezervacija otkaže na vreme, a neko samo deo.

Exit diže cenu zakupa
Cene najma stanova koji se izdaju na dan u Novom Sadu drastično rastu tokom Exita. Naravno, cene zavise od lokacije i kvaliteta smeštaja, ali, bez razlike, dnevni najam u tom periodu daleko je veći nego uobičajeno, piše Dnevnik.
Najpovoljniji je dnevni najam od 80 EUR dnevno, najčešći iznos dnevnog zakupa koji iznajmljivači traže je 200 EUR, a dnevni zakup tokom Exita dostiže i iznos od 600 EUR. Tokom ovog festivala stan se ne može iznajmiti na period kraći od dva dana, a najveći broj iznajmljivača zahteva da se stan zakupi na najmanje četiri dana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR