Glas Javnosti

Smanjenje kamatne stope: ECB planira da smanji 6 juna

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pojeftinjenje zaduživanja u evrozoni 6. juna sada već izvesno

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos najavio je da će banka na sastanku 6. juna smanjiti refererente kamatne stope za 25 baznih poena.

Na pitanje lista „Oberesterajhiše nahrihten“ da li je smanjenje kamatnih stopa u evrozoni u junu izvesno i za koliko, Gindos je odgovorio da se banka zalaže za "razborit pristup" koji predviđa smanjenje kamata za 0,25 odsto, odnosno za 25 baznih poena.

Referentna kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja u evrozoni trenutno iznosi 4,5 odsto, kamatna stopa na depozite četiri odsto, a marginalna kamatna stopa 4,75 odsto.  

On je ipak naglasio da postoji "ogroman stepen neizvesnosti" povodom daljeg kretanja kamatnih stopa do kraja 2024. godine.


– Nismo donosili odluke o broju smanjenja kamatnih stopa niti o njihovoj veličini. Videćemo kako će se ekonomski podaci razvijati. Ništa nije unapred određeno u pogledu smanjenja ili promene kamatnih stopa – istakao je Luis de Gindos.

Prema njegovim rečima, projekcije Evropske centralne banke predviđaju da će inflacija u evrozoni dostići stabilan nivo od dva odsto sredinom 2025. godine, objavljeno je na sajtu ECB.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR