Glas Javnosti

SMANJENI PRINOSI: Evo koji je razlog rasta cene pamuka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene pamuka u poslednje vreme rastu, a razlog su ekstremni vremenski uslovi. Ove godine cene su dostigle najviši nivo od 2011. odnosno tridesetak posto od početka 2022.

U Indiji, jednom od najvećih svetskih proizvođača, obilne kiše i paraziti su toliko smanjili rod pamuka da je država prisiljena da ga uvozi. Visoke temperature u Kini su podigle zabrinutost oko skore tamošnje berbe. U Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svetskom izvozniku, sve jača suša stvara probleme na farmama i procenjuje se da će proizvodnja pasti na najniži nivo u više od deset godina. A sada se i Brazil, drugi po veličini svetski izvoznik, bori s velikim vrućinama i sušom koji su ovogodišnje prinose već srezali za gotovo 30%.

Pad globalne ponude je tako oštar da je zasenio i pad u potražnji. Američka vlada i analitičari su prognozirali pad potražnje zbog sve slabije prodaje odeće i usporavanja ekonomija, posebno u Evropi i Aziji, piše portal Ekapija.


Dobra je vest što brazilski poljoprivrednici nameravaju da povećaju zasade pamuka za 100.000 hektara na 1,7 miliona hektara u sezoni 2022.-2023., a sadnja počinje u januaru. Kako je većina sadašnjeg roda prodata, farmeri će pokušati agresivnije da zaštite zaradu od berbe u 2023.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR